Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Trojčatá sa nemali narodiť v Kežmarku, ale v Prešove, tvrdí neonatológ

Nezávislá organizácia Novorodenec.sk upozorňuje na rezervy zdravotnej starostlivosti o novorodencov v rizikových prípadoch na východnom Slovensku.

Poukazuje pritom na nedodržiavanie princípu presunu mamičiek na pôrod do perinatologických centier v Košiciach a Prešove, ktoré poskytujú špecializovanú a urgentnú starostlivosť o novorodencov.

Je potrebné lepšie organizovať starostlivosť o rizikovú graviditu a rizikové dieťa, pretože na Slovensku je na východe najhoršia“, uviedol dnes pred novinármi šéf organizácie Novorodenec.sk a prednosta Kliniky neonatológie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach Peter Krcho.

Úmrtnosť novorodencov v Košickom a Prešovskom kraji dosahuje podľa neho z 1000 narodených detí zhruba päť prípadov, čo je dvojnásobok počtu v Bratislave či na strednom Slovensku. „Ako krajský odborník pre neonatológiu jednoznačne tvrdím, že to nie je len problém sociálny. Máme rezervy, ktoré vieme vyriešiť a zlepšiť“, konštatoval.

Napríklad u trojčiat, resp. viacpočetnej gravidity majú mamičky v zmysle prijatých zdravotných koncepcií rodiť v čo najkvalitnejšom pracovisku, keďže riziko komplikácií je oveľa vyššie ako pri jednom plode. Krcho pritom poukázal na nedávny medializovaný prípad pôrodu trojčiat v kežmarskej nemocnici. „Ja im gratulujem, všetko je v poriadku, ale je to zbytočné riziko. Tieto deti sa nemali narodiť v kežmarskej nemocnici, mali sa narodiť v prešovskom perinatologickom centre. Ak by sa vyskytol nejaký problém u dieťaťa, už by sa museli transportovať a ich budúcnosť a možnosť liečby by bola zhoršená“, povedal.

Podľa princípu koncentrácie, ak sa zistí niečo rizikové pred pôrodom, napríklad vrodená chyba dieťaťa, matka by mala byť preložená na pracovisko, kde bude potrebná starostlivosť poskytnutá okamžite, v prvých minútach života.

Ďalším dôležitým faktorom je podľa neonatológa transport novorodencov, ktorý nie je pre dieťa vhodným zabezpečením po pôrode. „Vôbec nie je jedno či to dieťa je alebo nie je transportované. Niektoré liečebné procedúry u rizikových novorodencov sú presne dané na určitý vek dieťaťa. Ak sa s nimi začne neskoršie, účinky liečby nie sú tak efektívne, ak sa s nimi začne veľmi neskoro, tak už v podstate vôbec nie sú efektívne“, dodal Krcho.

Organizácia Novorodenec.sk zastrešuje spoločnosť lekárov, sestier a rodičov detí, ktoré boli v ohrození života. V košickom obchodnom centre Galéria na 3. poschodí pripravila výstavu fotografií približujúcu deti, ktoré sa často rodia za veľmi dramatických okolností. Tento týždeň k výstave pribudli pohyblivé zábery na veľkoplošnej obrazovke, ktoré ukazujú dva komplikované prípady, keď lekári v košickom perinatologickom centre zachraňovali extrémne nezrelé dieťa narodené v 25. týždni a dvojčatá v 27. týždni. „Sú to výstavy, ktoré slúžia na komunikáciu s verejnosťou. Chceme informovať rodičov budúcich detí, že starostlivosť o rizikového novorodenca má určité pravidlá, ktoré by sa mali dodržiavať“, povedal Krcho, ktorý je autorom snímok. Pripomenul tiež, že počet novorodencov, ktorí sa rodia predčasne, za posledných desať rokov stúpol o 30 percent.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK