Nedeľa, 16. jún 2024
Meniny má Blanka, Bianka | zajtra Adolf

V súvislosti s otravou metylalkoholom v Prešove začala polícia trestné stíhanie

Vyšetrovateľ Policajného zboru začal v súvislosti s prípadom otravy metylalkoholom v Prešove trestné stíhanie za prečin ohrozenia zdravia nevyhovujúcimi potravinami a inými predmetmi. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (P PZ) Denisa Baloghová.

Darčekové fľaše pre hostí na oslave, do ktorých bol preliaty alkohol s obsahom metanolu
Darčekové fľaše pre hostí na oslave, do ktorých bol preliaty alkohol s obsahom metanolu

Slovenská polícia poskytuje podľa jej slov kolegom z Čiech maximálnu súčinnosť. „Kontaktovali sme hlavných koordinátorov vyšetrovania tejto trestnej veci, pričom na území Českej republiky sa vecou zaoberá viacero útvarov“, dodala Baloghová.

Okrem prešovského prípadu, keď sa na víkendovej oslave 50-tych narodenín otrávili metylalkoholom štyria ľudia, zatiaľ nie sú známe ďalšie prípady. Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar uviedol, že o podozrivej zásielke desiatich litrov domácej slivovice z Českej republiky informoval slovenskú políciu český vyšetrovateľ. Alkohol bol objednaný prostredníctvom internetu od predajcu, ktorého česká polícia označila ako rizikového.

Slovenskí policajti navštívili oslávenca, ktorý alkohol objednal. Predajca mu vraj garantoval, že alkohol je v poriadku. Na oslave sa vypilo takmer všetko okrem 450 mililitrov, ktoré podľa Gašpara oslávenec odovzdal spolu so zoznamom osôb, ktoré sa oslavy zúčastnili. Policajti im okrem iného odporučili navštíviť lekára. „Obsah metanolu bol stanovený na približne 25 percent objemových jednotiek, pričom pomer metanolu a etanolu bol 1:1“, povedal Gašpar o výsledku expertízy z odovzdanej vzorky, ktorá podozrenie zo zvýšeného obsahu metanolu potvrdila. Polícia odobrala aj ďalšie dve vzorky zo spomínanej zásielky. Jednu v pohostinstve, v ktorom sa konala oslava, druhú od jedného zo zúčastnených. Výsledky zatiaľ nie sú známe. Rovnako sa ešte čaká aj výsledky zo vzorky, ktorú odobrali v košickom pohostinstve z otvoreného balenia liehu bez kontrolnej známky. Lieh bol vyrobený v Českej republike.

Metylalkohol si v Česku vyžiadal zatiaľ 21 ľudských životov a ďalšie desiatky ľudí sú v nemocnici. V Českej republike preto platí od piatkového (14.9.) večera zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, napriek tomu však pribúdajú otravy spôsobené metylalkoholom. Polícia už pre otravy obvinila 23 ľudí.

Súvisiace články
19.9.2012 V nemocnici zostáva už len jeden pacient pozitívny na metylalkohol 18.9.2012 Ďalšie vzorky boli negatívne na metanol, prepustia ďalších dvoch pacientov 18.9.2012 Z nemocnice prepustia 4 pacientov s negatívnym výsledkom na metylalkohol 17.9.2012 Kontrolné vzorky u štyroch pacientov opätovne potvrdili metylalkohol 17.9.2012 Otrava českým metylalkoholom už aj v Prešove
Mohlo by Vás zaujímať
Prešov získal dva granty v oblasti športu
Fond na podporu športu vyhovel hneď dvom žiadostiam z mesta Prešov. Milión eur získalo mesto na úpravu a zníženie energetickej náročnosti zimného štadióna, ďalších takmer 430-tisíc získal mestský futbalový klub 1. FC Tatran Prešov na rekonštrukciu areálu futbalovej akadémie. Dokopy aj s finančnou spoluúčasťou mesta pôjde o projekty v hodnote viac ako 2,5 milióna eur.
Takmer 3,3 promile!
Zaspal v tráve
Vozidlo v protismere, vodič pod vplyvom alkoholu
Výsledok presiahol 2,8 promile!
Kontajnery i autá
Na Ul. Sibírskej, v Prešove došlo k požiaru.
Colný úrad ničil zhabaný tovar
PREŠOV – 03.06.2024: Colný úrad Prešov likvidoval tovar, ktorý prepadol v prospech štátu. Tovar ničil v spaľovni odpadov v Košiciach. Časť bola zničená v čističke odpadových vôd v Petrovanoch.
Strelca polícia zadržala
V jednom z prešovských pohostinstiev mal 50 ročný muž vystreliť zo zbrane.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK