Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Prešovská nemocnica obchodovala s onkoliekmi v čase ich nedostatku

Prešovská fakultná nemocnica J. A. Reimana mala za bývalého vedenia kšeftovať s liekmi pre onkopacientov. Odhaliť to mala kontrola ministerstva zdravotníctva, z ktorej vyplynulo, že nemocnica si napriek mínusovému hospodáreniu robila zásoby onkoliekov na mesiace dopredu kvôli ich predaju.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Šéfka rezortu Zuzana Zvolenská túto situáciu dnes označila za bezprecedentnú a konanie vedenia nemocnice za nemorálne a neetické.

"Lieky v danom prípade neslúžili na to, aby zachraňovali ľudské životy, ale na to, aby sa s nimi ďalej obchodovalo", povedala Zvolenská. V niektorých prípadoch podľa jej slov išlo o onkologické lieky na liečbu karcinómu prsníka, s nedostatkom ktorých bojovali iné zdravotnícke zariadenia na celom Slovensku. Nemocnica mala v tom čase hospodáriť so stratou viac ako 1,3 milióna eur a robiť si pritom zásoby liekov na sedem mesiacov dopredu. Kde lieky skončili, nie je jasné, ministerstvo hovorí aj o prípadnom reexporte.

Ministerka skonštatovala, že takýto prípad si nepamätá, pripustila však, že zákon porušený nebol. Hovorí ale o mimoriadne neetickom správaní, ktoré nemá obdobu v rámci štátnych nemocníc. Odpredaj podľa jej slov nebol "vôbec" výhodný. "O motivácii sa môžeme len domnievať", skonštatovala s tým, že v niektorých európskych krajinách mali takéto lieky aj štvornásobnú cenu. Poukázala na to, že nemocnica lieky kúpila a do týždňa odpredala.

Lieky mali kupovať spoločnosti Roncor a Medicopharm, ktoré vraj bežne neobchodujú s liekmi. Obchody sa mali realizovať v januári až marci, celkovo šlo o 2310 balení za 60.000 eur. Bývalý riaditeľ Ľubomír Jacko pre TASR reagoval, že o takýchto obchodoch nič nevie a ani ich nepodpisoval. Tvrdí, že takéto veci riešil námestník.

Jediný majiteľ firmy Medicopharm Ladislav Kňaze je zároveň predseda predstavenstva Aliancie lekárnikov. Spoločnosť vznikla vlani v apríli. K téme sa zatiaľ nevyjadril, ešte pred položením otázky informoval, že smeruje na letisko a spojiť sa s ním bude možné pravdepodobne v stredu.

"Zjednodušene povedané, celá situácia vyzerá veľmi podozrivo. Najsmutnejší na celej kauze je však fakt, že zatiaľ čo by pre niektoré nemocnice boli dané lieky vzácnosťou a mohli pomôcť vyliečiť ťažko chorých pacientov, prešovská nemocnica ich predávala ako nadbytočné artikle", zhrnula Zvolenská. Ministerstvo avizovalo, že kontroly budú pokračovať aj v ostatných príspevkových organizáciách. Zároveň sa má upraviť aj vývoz liekov do zahraničia.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK