Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Informácie o voľbách - ako voliť

Čím bližšie sú Prešovčania ku komunálnym voľbám, tým presnejšie vedia (alebo nevedia?), kto a v akom počte bude zápoliť o kreslo primátora i kreslá poslancov v mestskom zastupiteľstve, ktoré bude mať v budúcom volebnom období 31 poslancov (oproti súčasným 51). Tí budú zvolení v šiestich volebných obvodoch.

Treba povedať, že občan, ktorý sa o veci verejné zaujíma, nemá podľa súčasného zákona veľa možností na oboznámenie sa so zoznamom kandidátov, či dokonca s kandidátmi osobitne. Ak prepasie publikovanie zoznamov mestskej, či miestnej volebnej komisie, ktoré uverejňujú mená kandidátov "spôsobom v mieste obvyklým", musí sa spoľahnúť na svoju aktivitu. Pravda, ak má čas a chuť navštíviť Obecný, či Mestský úrad, resp. volebnú komisiu.

Kontroverzný zákon o volebnej kampani v elektronických médiách a jeho svojský výklad mu tiež upiera právo na informácie, a tak sa musí spoľahnúť na čiastkové zdroje, náhodu, alebo expresný pohľad na nič nehovoriace mená vo volebnej miestnosti tesne pred volebným aktom.

Ak je pravdou to, že komunálne voľby sú o osobnostiach, potom je už len na voličovi, aby si zohnal informácie. Ale ako?

Prešovské občianske fórum (POF) chce prispieť k lepšej informovanosti voličov. V nasledujúcich dňoch ponúkne Prešovčanom Sprievodcu voliča a na svojej stránke opätovne uverejňuje aj zoznamy kandidátov na primátora i poslancov prešovského mestského zastupiteľstva (nájdete ich aj na tejto stránke v špecializovanej sekcii VOĽBY 2002).

POF tiež pripravuje verejnú diskusiu s kandidátmi na prešovského primátora.

Pripomíname , že počas volebného aktu volič:

1. preukáže svoju totožnosť, prevezme dva (2) hlasovacie lístky a prázdnu volebnú obálku,
2. odíde do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov (za plentu),
a. zakrúžkuje poradové číslo pred menom kandidáta na funkciu starostu (primátora),
b. zakrúžkuje najviac toľko kandidátov na funkciu poslanca, koľko ich má byť zvolených v danom volebnom obvode,
c. hlasovacie lístky vloží do obálky,
3. obálku vhodí do volebnej schránky.

Komunálne voľby v Prešove sa uskutočnia
6. decembra 2002 (piatok) od 14.00 hod. do 22.00 hod.
7. decembra 2002 (sobota) od 7.00 hod. do 14.00 hod.

Viac informácií o komunálnych voľbách v tomto roku, ale aj spred štyroch rokov nájdete na stránke Prešovského občianskeho fóra – www.pof.sk

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK