Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Mesto chce spoplatniť parkovanie pred vstupom do areálu nemocnice

Odkedy nemocnica spoplatnila parkovanie vo svojom areáli, práve túto plochu vodiči využívajú na bezplatné odstavovanie vozidiel.

Parkovacie miesta na ploche pri komunikácii v blízkosti oplotenia areálu Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove (FNsP) sú v dezolátnom stave.

Pôvodná betónová dlažba na trávnatej ploche je zničená a chaotické odstavovanie áut má za následok vytvorenie hlbokých koľají.
Počas dažďov tu vznikajú obrovské kaluže a jamy sa iba prehlbujú. Pozemok je vo vlastníctve mesta, ktoré situáciu plánuje v krátkom čase riešiť. "Tu pred nemocnicou to vyzerá stále horšie. Mnohí by možno aj zaplatili za parkovanie, ale cez deň býva plno aj vo vnútri. Možno by to bolo inak, keby každý nechcel vojsť autom až pred ambulanciu", hovorí Peter z Prešova.

Tí, čo nechcú platiť za parkovanie vo vnútri, zvyknú nechať auto v priľahlých uliciach, pričom neváhajú porušiť ani zákaz vjazdu pri bytových domoch. To však vadí tamojším obyvateľom.
Podľa vyjadrenia primátora mesta Pavla Hagyariho mesto predpokladalo, že dôjde k výmene pozemkov, ktoré sa v predchádzajúcom období v podstate nachádzali až za vstupnou bránou nemocnice. "My pripravíme parkovacie plochy, ktoré budú platené. Urobíme z toho parkovacie mesta a za rovnakých podmienok, ako poskytuje nemocnica", uzavrel Hagyari.

Prešovská FNsP je spádovým zdravotníckym zariadením pre pomerne veľké územie. Ročne sem prídu na vyšetrenie či hospitalizáciu desaťtisíce pacientov a parkovacích miest je málo.

"V tomto roku neplánujeme rozširovanie parkovacích miest, počítame s tým však v dlhodobejšom rozvoji nemocnice. K rozšíreniu parkovacích miest dôjde po spustení nového internistického monobloku, ktorý sa momentálne buduje", povedala pre TASR hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková. Pripomenula, že o situácii ohľadom parkovania pred areálom vedenie nemocnice s majiteľom pozemkov, teda mestom, už niekoľkokrát rokovalo, ale nedošlo k dohode.

Nemocnica začiatkom minulého roka spoplatnila parkovanie v areáli, polhodina stojí 30 centov. V prípade, že vozidlo opustí areál do 20 minút po dobratí lístka, vodič parkovné neplatí.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK