Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Vzdelávanie a školstvo

  • Kapela Fade Out hráva už zhruba päť rokov a za ten čas si získala značnú popularitu, najmä u priaznivcov džezovej hudby. Dnešný Fade Out sa však už zďaleka nerovná jazz, prípadne jazz-rock. Skupina to potvrdila aj na svojom štvrtkovom koncerte v sále Čierneho orla prešovského PKO.
    14.5.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • V prešovskom kultúrno-spoločenskom mesačníku, ako aj v propagačných materiáloch Divadla Jonáša Záborského v Prešove je uvedené, že dnes, o 10. hodine sa na veľkej scéne DJZ uskutoční verejná generálka muzikálu Majster Pavol. Prvá premiéra tohto nového predstavenia mala byť, podľa uvedených zdrojov, 11. mája, druhá premiéra 12. mája. Nič z toho však nie je pravda.
    9.5.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Povzniesť Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) a vytvoriť na to všetky dostupné podmienky je ambíciou Rolanda Čuru, nového povereného riaditeľa tejto inštitúcie, zriaďovateľom ktorej je Krajský úrad (KÚ) v Prešove. V pondelok 7. mája ho predstavili vyše 200-člennému pracovnému osadenstvu DJZ.
    9.5.2001
    0
  • Červený Kláštor (TASR) - Za nádherného slnečného počasia a záujmu, ktorý o 300 percent prevyšoval možnú kapacitu slávnostne otvorili 1. mája na Dunajci s výborným vodným stavom v poradí 123. pltnícku sezónu.
    4.5.2001
    0
  • Červený Kláštor - Ľubovnianske múzeum (ĽM) v Starej Ľubovni ako nový správca sprístupnilo 1. mája nové štyri expozície v priestoroch bývalého kláštora v Červenom Kláštore. Dokumentujú národopisné, historické a archeologické pamiatky Zamaguria.
    4.5.2001
    0
  • Pestrosť dramaturgického výberu rusínskych, ukrajinských, východoslovenských, maďarských a židovských ľudových piesní a tancov dominovala 28. apríla večernej premiére nového celosúborového programu folklórneho kolektívu PUĽS (Poddukelský umelecký ľudový súbor).
    1.5.2001
    0
  • V metropole Šariša neexistuje rockový klub, ktorý je samozrejmosťou v každom väčšom, ale i menšom meste Európy. Viaceré pokusy o jeho založenie stroskotali. Príležitostí na hranie je pre rockové kapely stále málo. Od februára však začal v Prešove fungovať Time Pub, ktorý má ambíciu vytvoriť miesto na koncerty rôznych skupín. Zatiaľ sa mu to darí.
    27.4.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Živá krása je názov nového celosúborového programu folklórneho kolektívu PUĽS, súčasti Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Jeho premiéru chystajú na sobotu 28. apríla a bude to veľký sviatok, pretože naposledy sa takto PUĽS predstavil v roku 1997.
    26.4.2001
    0
  • Jonathan Gresty, 35-ročný Angličan, je štyri roky vysokoškolským učiteľom anglického jazyka a literatúry na Prešovskej univerzite v Prešove. Svoj vyše 8-ročný pobyt na Slovensku najnovšie zúročuje v divadelnej hre, ktorej premiéra bude v pondelok 23. apríla na javisku Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove.
    23.4.2001
    0
  • Stvárnením postavy Neresť v pripravovanom pôvodnom slovenskom muzikáli Majster Pavol na scéne prešovského Divadla Jonáša Záborského sa spĺňa dávny sen speváčky Evy Mázikovej o účinkovaní v takomto druhu divadelného predstavenia.
    23.4.2001
    0
  • Koncom mesiaca, 25. apríla, odštartuje 43. ročník Prešovskej hudobnej jari (PHJ), ktorú tradične organizuje Park kultúry a oddychu v Prešove. „Dramaturgia PHJ bola aj tohto roku tvorená tak, aby sme zohľadnili všetky vekové a žánrové kategórie,“ povedal nám Ján Frisík z programového oddelenia PKO a dodal, že tohoročným kritériom bolo, aby v každom jednom programe na PHJ účinkovala aspoň jedna osoba úzko spätá s mestom Prešov.
    18.4.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Sumu 3 milióny Sk pridelila Rada Štátneho fondu kultúry Pro Slovakia na krytie nákladov na tohoročnú obnovu dovedna siedmich drevených kostolíkov východného obradu v okresoch Svidník, Stropkov a Prešov.
    16.4.2001
    0
  • V prešovskej čajovni vyvrcholil v nedeľu večer trojdňový Festival čaju. Poslednou akciou festivalu bol koncert prešovskej folkovej skupiny Hrdza.
    13.4.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Ako sme vás už informovali, v Prešove bude koncertovať legendárne rocková skupina The Sweet. Koncert sa uskutoční 19. júna na prešovskom amfiteátri, o 20. hodine.
    11.4.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Ing. Štefan Kužma, viceprimátor mesta: Počas uplynulého víkendu som bol na stretnutí s kresťanskými dôchodcami. Veľmi príjemne ma prekvapilo, v akej optimistickej atmosfére dokážu relatívne starší ľudia tráviť svoj voľný čas. Bez štipky zatrpknutia, či nespokojnosti rozprávajú o tom, čo môžu urobiť pre seba i svojich mladších príbuzných. Na sobotňajšom stretnutí, ktoré bolo plné domáckej pohody, odznela zaujímavá myšlienka: "Úlohou nás - kresťanských dôchodcov nie je len spolu sa modliť, ale naučiť našich vnukov milovať prácu a Boha."
    3.4.2001
    0
  • Z veľmi úspešného týždenného umeleckého zájazdu v Španielsku sa vrátili v noci na 28. marca Mažoretky Parku kultúry a oddychu v Prešove a mládežnícky dychový orchester Základnej umeleckej školy Jána Pöschla v Prešove, ktorý vedie Jaroslav Doležal.
    30.3.2001
    0
  • "Som veľmi rád, že strecha je v ažurite, do bodky sa plní stanovený harmonogram a sú všetky predpoklady, aby sme ešte do konca tohto roka, teda o rok skôr, ako sme si pôvodne predsavzali, 176 bytov na Starej tehelni odovzdali nájomníkom do užívania.
    29.3.2001
    0
  • Dobrá povesť súboru činohry Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove prilákala režiséra Rastislava Balleka z Divadla SNP v Martine a na sobotňajší večer 24. marca pripravil s ním premiéru komédie Parazit (Parazyty) nemeckého klasika Friedricha Schillera. R. Ballek pred premiérou ocenil, že bezmála dvojmesačná práca s kolektívom nebola kráčaním po vyšľapaných chodníčkoch, no odmietol dopredu predvídať ako inscenáciu prijmú diváci a kritici.
    29.3.2001
    0
  • V duchu prastarého "na každého raz dôjde" došlo v sobotu aj na bubeníka prešovskej kapely Chiki Liki Tu-a Petra Pipa Šimu. V kostole na sídlisku Sekčov v Prešove si so svojou niekoľkoročnou láskou Jaroslavou Kronauerovou povedali definitívne Áno. Na tejto udalosti nebolo zaujímavé to, že sa konala v čase najväčšieho pôstu, ani to, že bubeník si kvôli nej ostrihal dredy. Pipo totiž zo svojej svadby spravil atrakciu. Klasickú svadobnú hostinu po 21. hodine večer vystriedal koncert, neskôr hip-hop party.
    28.3.2001
    0
  • Plná polovica hľadiska prešovskej Mestskej haly bola v synonymom pre tretí ročník celoslovenskej súťaže v tancoch IDO (medzinárodnej tanečnej organizácie) PRE Show Cup 2001. Takmer 500 detí od 6 do 18 rokov si prišlo do Prešova zmerať sily v Scénických tanečných kompozíciách, Disco dance a Hip-hop tancoch.
    12.3.2001
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK