Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Tip na výlet

  • Pustý mlyn v údolí Sopotnice
    Severnú časť pohoria Čierna hora tvoria Sopotnické vrchy, pomenované po riečke Sopotnica. Tá v nich vytvorila medzi Sedlicami a ústím do Hornádu pri Kysaku peknú prelomovú dolinu s malebnou krajinou. Ďalším typickým krajinným prvkom týchto vrchov sú rozsiahle, nádherné lúky na ich hrebeni.
    26.7.2007
    0
  • Zbojnícky zámok
    Severozápadnú časť hlavného hrebeňa Slanských vrchov tvorí oblasť, ohraničujúca povodie potoka Delňa. Prvou výraznou kótou hrebeňa zo západu je obľúbené výhľadové andezitové bralo Zbojnícky zámok so zvyškami stredovekého hradu.
    19.7.2007
    0
  • Pamätník na Furči
    Okrajové pásmo Šarišskej vrchoviny sa styku s Košickou kotlinou vytvára prímestské rekreačno-turistické zázemie Prešova. Obľúbeným cieľom vychádzok je nevysoký kopec Furča s pamätníkom Sedliackeho povstania.
    12.7.2007
    0
  • Skalné veže Bodone
    V Slanských vrchoch nie sú také časté a výrazné výstupy vulkanických prúdov a exotov na povrch, ako v iných sopečných pohoriach Slovenska (Poľana, Kremnické vrchy, Štiavnické vrchy, Cerová vrchovina), nejaké sa však predsa len nájdu. Medzi najkrajšie skalné útvary pohoria patrí andezitový zvyšok bývalého lávového prúdu na vrcholovom plató kopca Bodoň medzi Zlatou Baňou a Lesíčkom.
    5.7.2007
    0
  • Na vrchole Šimonky
    Vulkanické Slanské vrchy sa tiahnu od Prešova smerom na východ, neskôr sa stáčajú na juh a v Maďarsku pokračujú ako Zempléni Hegység. Najvyšším vrchom celého pohoria je Šimonka (1 092 m).
    28.6.2007
    0
  • Kamenický hrad
    Miestom, kde sa spája história so zaujímavou prírodnou scenériou, je Kamenický hrad. Vypína sa nad obcou Kamenica severne od Lipian, na kopci Zámok (725 m), ktorý je súčasťou atraktívneho bradlového pásma.
    21.6.2007
    0
  • Masív Vrátnice so skalnou bránou
    Krasová dolina Lačnovského potoka v pohorí Branisko ponúka veľmi pekne formované skalné útvary, ktorými sú posiate dno i okolité svahy. Medzi najznámejšie patrí skalná veža a okno Vrátnica v chrbte Červenej skaly (875 m).
    14.6.2007
    0
  • Vrcholová hlava Kojšovskej hole
    Najvyšší vrch východnej časti Volovských vrchov Kojšovská hoľa (1 246 m) patrí skôr do „záujmovej sféry“ košických turistov. Je však dostupnosťou blízka aj Prešovčanom a natoľko zaujímavá, že by ju bola škoda opomenúť v našom seriáli. Z množstva variantov výstupu sme vybrali okruh z Kojšova, trocha náročnejší, najmä prevýšením.
    7.6.2007
    0
  • Turniská so skalnou bránou - Klenbou
    Na malebnou horskou obcou Kojšov sa v bukovom lese masívu Murovanej skaly (899 m) skrýva nádherné skalné mestečko Turniská. Ako už názov napovedá, ide o skupinu vápencových a zlepencových veží, ktorá sa týčia až do výšky okolo 30 metrov.
    31.5.2007
    0
  • Dolina Lačnovského potoka s dominantným Mojžišovým stĺpom
    Územie pohoria Branisko ponúka niekoľko zaujímavých krasových fenoménov. Určite najznámejším, spoločne s jaskyňou Zlá diera, je vyše dvojkilometrová tiesňava Lačnovského potoka v severovýchodnom výbežku pohoria, vytvorená prevažne v dolomitoch, ale aj vápencoch. Ponúka pekné zážitky, prechod tiesňavou tak trocha pripomína populárne rokliny v Slovenskom raji. Celé územie patrí do Národnej prírodnej rezervácie Kamenná Baba s piatym stupňom ochrany.
    24.5.2007
    0
  • Pohľad z bašty na Prielohy a Holice
    Rieka Hornád od Margecian po Kysak preteká prielomovým údolím cez pohorie Čierna hora. Najužšia časť je zatopená vodami nádrže Ružín, od Malej Lodiny po Kysak je to krajinársky veľmi pekná oblasť s viacerými výbornými vyhliadkovými možnosťami. Medzi najpopulárnejšie sa radí Jánošíkova bašta.
    17.5.2007
    0
  • Vrchol Čergova
    Juhozápadná časť pohoria Čergov tvorí turisticky veľmi frekventované zázemie Prešova. Centrom je lyžiarske stredisko Drienica - Lysá s okolitými vrchmi a dolinami. Okrem samotnej Lysej je asi najnavštevovanejšou horou Čergov (1 050 m).
    10.5.2007
    1
  • Zrázy Folkmarskej skaly
    Širšie okolie priehrady Ružín ponúka hneď niekoľko zaujímavých prírodných objektov. Nepochybne medzi ne patrí aj Folkmarská skala, ktorá ostro vystupuje nad obcou Kojšov a tvorí jednu z krajinných dominánt severovýchodného okraja Volovských vrchov na styku s Čiernou horou.
    3.5.2007
    Autor: Martin Belej a Emil
    0
  • Slovenské opálové bane pri Prešove patria k najväčším atrakciám regiónu. Okrem tejto oblasti sa opálové bane nachádzajú len v Austrálii. V Slovenských opálových baniach je celkom 22 kilometrov podzemných chodieb, pre verejnosť je sprístupnený 1,5 kilometrový úsek štôlne Viliam.
    29.4.2007
    0
  • Hrebeň Zadných skál
    Pri ceste medzi Lipanmi a Starou Ľubovňou udrie do očí za Kamenicou pás vápencových bradiel, ktorý strmo vystupuje z krajiny a vytvára typický kolorit tohto územia. Jeho najznámejšou časťou sú Zadné skaly, ktoré majú v ľudskej bohatej fantázii podobu ležiacej postavy (zvykne sa im hovoriť aj Ležiaci mních). Tvoria výrazný skalnatý hrebeň, tiahnuci sa od spomínanej cesty smerom na východ v dĺžke asi 300 metrov.
    26.4.2007
    0
  • Hlavný vrchol Minčola
    Minčol (1 157 m), najvyšší vrch flyšového pohoria Čergova, ponúka krásny výhľad a množstvo výstupových možností. Okrem pohľadov do diaľky zaujmú nepochybne aj klimaticky formované lesné porasty buka a javora okolo vrcholu, začiatkom septembra aj náherné rozkvitnuté čučoriedkové hole, ktorým dominuje horec luskáčovitý a vzácne východokarpatské druhy flóry.
    19.4.2007
    0
  • Výhľad zo Sľubice na západ
    Jadrové pohorie Branisko nie je veľké rozsahom ani nadmorskou výškou, tvorí však výraznú prírodnú hranicu medzi regiónmi Šariša na východe a Spiša na západe, pri svojej severojužnej orientácii je aj dôležitým klimatvorným prvkom, často sa na ňom „láme“ prúdenie vzduchu a počasie medzi dvomi spomínanými oblasťami. Známe sedlo Branisko ho delí na dva podcelky - Smrekovicu na severe a Sľubicu na juhu. Práve rovnomenný najvyšší vrch podcelku Sľubica s nadmorskou výškou presne 1 129,4 metra bude akutálnym Tipom na výlet.
    12.4.2007
    0
  • Bachureň
    Flyšové pohorie Bachureň vypĺňa priestor medzi mohutnými hradbami Braniska a Čergova, na hranici regiónov Šariša a Spiša. Hrebeňovka tohoto pohoria je vďačnou túrou, ktorá vedie krajinársky zaujímavým územím s niekoľkými veľkolepými výhľadmi.
    5.4.2007
    0
  • Lysá Stráž
    Prostredníctvom novej rubriky Tip na výlet vám bude stránka PIS ponúkať každý štvrtok námet na peší výlet, prechádzku, túru rôznych náročností v širšom okolí Prešova. Berte ich ako inšpiráciu pre pohyb v prírode, lebo len čítať na obrazovke a vytešovať sa z fotiek nestačí... Postupne by ste mali všetky diely tohoto internetového sprievodcu, ale aj oveľa viac informácií so širším záberom o chodení (lezení, plazení) po horách, nájsť na chystanej stránke www.horyadoly.sk
    29.3.2007
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK