Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Politika

  • Čím bližšie sú Prešovčania ku komunálnym voľbám, tým presnejšie vedia (alebo nevedia?), kto a v akom počte bude zápoliť o kreslo primátora i kreslá poslancov v mestskom zastupiteľstve, ktoré bude mať v budúcom volebnom období 31 poslancov (oproti súčasným 51). Tí budú zvolení v šiestich volebných obvodoch.
    27.11.2002
    0
  • Kandidát Ľavicového bloku (ĽB) na post primátora Prešova Igor Novák sa 22. 11. 2002 vzdal svojej kandidatúry.
    25.11.2002
    0
  • Prešovské občianske fórum (POF) organizuje verejné diskusné fórum s názvom Chceme príma primátora! so všetkými kandidátmi na primátora mesta Prešov.
    11.11.2002
    0
  • Trocha štatistiky k parlamentným voľbám 2002.
    5.10.2002
    0
  • Pozývame vás na verejné diskusie s Prešovčanmi, ktorí sa uchádzajú o kreslá poslancov Národnej rady SR. Diskusné fóra "Z Prešova do parlamentu" sa uskutočnia v pondelok 9. septembra a v utorok 10. septembra v Hoteli Senátor (Hlavná 67, Prešov) o 17.00 hod.
    6.9.2002
    0
  • Predsedníctvo Okresného centra Kresťanskodemokratického hnutia v Prešove vydalo (28. 6. 2002) nasledovné stanovisko k Vyhláseniu primátora mesta Prešov Juraja Kopčáka.
    1.7.2002
    0
  • Primátor mesta Prešov Juraj Kopčák na tlačovej konferencii potvrdil, že vystupuje z SDKÚ a bude sa v nadchádzajúcich komunálnych po voľbách tretí raz usilovať o kreslo primátora.
    28.6.2002
    0
  • Predsedníctvo Okresného centra Kresťanskodemokratického hnutia v Prešove vydalo (28. 6. 2002) nasledovné stanovisko k Vyhláseniu primátora mesta Prešov Juraja Kopčáka.
    1.6.2002
    0
  • Pred Divadlom Jonáša Záborského v Prešove oslavovali Sviatok práce ortodoxní komunisti. Tieto oslavy prilákali hlavne dôchodcov, ktorých sa pred divadlom zišlo asi päťdesiat. Hodinový míting ukončili komunisti Internacionálou. Tradičné miesto Strany demokratickej ľavice v Prešove na oslavu 1. mája je amfiteáter. Aj tohto roku sa tento priestor slušne zaplnil.
    2.5.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Medzi ôsmou a sedemnástou hodinu sa v prešovskom Župnom dome, kde sídli Slovenská demokratická a kresťanská únia, konali poslednú aprílovú sobotu vnútrostranícke voľby. Členovia SDKÚ v primárkach rozhodovali o tom, koho navrhnú na kandidátku do NR SR a kto bude volebným lídrom, teda kandidátom na primátora mesta Prešov.
    2.5.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Prijatie zákona o jednorazovom odškodnení účastníkov zahraničného alebo domáceho protifašistického odboja v rokoch 1939 až 1945 považuje poslanec Národnej rady (NR) SR Štefan Rusnák (Strana demokratickej ľavice) za jeden zo svojich najväčších úspechov v parlamentnom pôsobení od októbra 1998. Uviedol to 15. apríla na tlačovej besede v Prešove pri bilancovaní svojej poslaneckej práce. Na príprave zákona aj vďaka kontaktom s predstaviteľmi Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov sa intenzívne zúčastnil.
    16.4.2002
    0
  • Sklamanie z toho, že slovenský parlament doteraz neschválil návrh ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných činiteľov vyjadril 15. apríla jeden z jeho 14 predkladateľov poslanec Národnej rady (NR) SR Jozef Kužma (Slovenská demokratická koalícia). Na stretnutí s novinármi v Prešove dal asi 70-percentnú šancu tomu, že právnu normu na presadzovanie verejného záujmu, ktorý sa dostane do konfliktu s osobným záujmom prijmú ešte v tomto volebnom období.
    16.4.2002
    0
  • Na stretnutie Študentskej spoločnosti pre politické vedy, no najmä s členmi svojej strany došiel krátko pred veľkonočnými sviatkami do Prešova poslanec NR SR a predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Peter Tatár. Ako uviedol, jeho strana má zatiaľ vytvorené krajské štruktúry, no v Prešovskom okrese etablovaná zatiaľ nie je. To by sa však podľa jeho slov malo čoskoro zmeniť a v krajskom meste si mieni OKS otvoriť aj kanceláriu.
    11.4.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • O terajšom primátorovi Jurajovi Kopčákovi sa verejne hovorí ako o budúcom kandidátovi na tento post za SDKÚ. Vyhlásil to aj mestský šéf SDKÚ Pavol Vrždák, ako reakciu na ohlásenie kandidatúry Stanislava Kahanca za KDH.
    30.1.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Obdobím nevyužitých príležitostí na celonárodnej i regionálnej úrovni nazval poslanec NR SR za Demokratickú stranu Jozef Kužma uplynulý rok. „Vláda, ktorá ešte stále má ústavnú väčšinu, komplexne nezrealizovala žiadnu z reforiem,“ uviedol poslanec Kužma, pričom narážal na reformy verejnej správy, školstva, zdravotníctva, dôchodkového zabezpečenia a poľnohospodárstva.
    30.1.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • „Aj neísť voliť je voľba a víťazom sa mohol stať len jeden, bez ohľadu na to, koľko získal hlasov,“ uviedol na povolebnej tlačovej besede víťaz sobotňajších volieb na predsedu prešovského vyššieho územného celku (VÚC) Peter Chudík. Ten iba o 242 hlasov porazil svojho protikandidáta Juraja Kopčáka, ktorého 51 574 získaných hlasov tak vyšlo navnivoč.
    20.12.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Iba 18,37 percenta oprávnených voličov sa zúčastnilo druhého kola volieb predsedu Prešovského samosprávneho kraja. Stal sa ním Peter Chudík, ktorý získal 51 816 hlasov, čo je len o 242 hlasov viac ako získal jeho protikandidát Juraj Kopčák. Pritom po prvom kole viedol J. Kopčák nad svojim rivalom o takmer osem a pol tisíc hlasov.
    17.12.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Deficit v ovládaní politických teórií je príčinou slabej orientácie slovenských voličov a tá spôsobuje, že sa nevolia programy, ale osoby. Jedným z krokov k zmene tohto stavu bol 7. decembra celoslovenský odborný seminár Liberálna stratégia Slovenska.
    12.12.2001
    0
  • Desať minút pred desiatou hodinou v nedeľu 2. decembra 2001 ráno podpísali členovia Krajskej volebnej komisie v Prešove zápisnicu a vyhlásili oficiálne výsledky prvých volieb do Prešovského samosprávneho kraja. Pri voľbách predsedu vyššieho územného celku (VÚC) získal najviac hlasov kandidát SDKÚ a KDH Juraj Kopčák, ktorý postúpil do druhého kola spolu s kandidátom koalície HZDS - Smer Petrom Chudíkom.
    10.12.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • O svetovej bezpečnosti, OSN a terorizme prednášal minulý týždeň v Prešove analytik Eduard Chmelár, ktorého na diskusiu pozvala Študentská spoločnosť pre politické vedy. „Bushova administratíva je miernejšia než Clintonova,“ skonštatoval Chmelár a dokladoval to heslom súčasného ministra Powella „najlepšia vojenská stratégia je zdržanlivosť“, ktoré prirovnal k heslu exministerky Albrightovej „na čo nám je armáda, keď ju nepoužívame“.
    30.11.2001
    Autor: Michal Frank
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK