Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Politika

  • Prehnaný štátny dirigizmus zo strany ministerstva financií v návrhoch zákonov spojených s reformou verejnej správy kritizoval 18. júla na tlačovej besede v Prešove poslanec Národnej rady SR za Slovenskú demokratickú koalíciu Pavol Vrždák. Ako sa ďalej vyjadril, ak by mali prejsť návrhy piatich zákonov, ktoré poslanci dostali na "prázdninové štúdium" a týkajú sa napr. rozpočtových pravidiel, majetku obcí, či majetku vyšších územných celkov (VÚC), v predloženej podobe, tak nemá zmysel robiť reformu ako takú.
    19.7.2001
    0
  • Keď v Bratislave, pri rôznych príležitostiach, poukazujem na ignorovanie potrieb východného Slovenska, na uprednostňovanie samotného hlavného mesta i jeho blízkeho okolia a na smerovanie investičného kapitálu prioritne do regiónu západného Slovenska, často "schytám" prudkú a jasnú reakciu: "Všetci traja najvyšší štátni predstavitelia sú predsa Východniari." Za takouto reakciou je cítiť akúsi škodoradosť.
    10.7.2001
    0
  • Z 53 skupín organizovaného zločinu na Slovensku sa podarilo rozložiť viac než polovicu. V súčasnosti ich je 27, z toho sú dve zahraničné. Uviedol to včera minister vnútra Ladislav Pittner v diskusii, ktorú pripravila Katedra manažmentu Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove, a ktorú viedol šéf katedry docent Róbert Štefko. „Verím, že čoskoro rozložíme aj jednu skupinu, ktorá pracuje tu u vás, a ktorej sídlo je v Poprade,“ podotkol k téme minister.
    26.4.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Skupina poslancov Národnej rady SR pracuje v súčasnosti na zákone o konflikte záujmov. Jedným zo spolutvorcov zákona je prešovský poslanec Jozef Kužma (DS), ktorý novinárov informoval o tom, že terajší zákon nerieši otázky, ktoré by v ňom mali byť zachytené. "Je to zákon len o konflikte príjmov, nie o konflikte záujmov," uviedol J. Kužma a zdôraznil, že poslanci vo výbore sa dohodli na architektúre nového zákona.
    20.3.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Za nerozumný označil poslanec Národnej rady SR za Slovenskú demokratickú koalíciu (SDK) Pavol Vrždák zámer Ministerstva spravodlivosti (MS) SR zrušiť Krajský súd v Prešove a okresné súdy vo Svidníku a v Starej Ľubovni. Na svojej tlačovej besede v Prešove 7. marca ďalej povedal, že tí, čo spracovali taký návrh nemali úplne jasnú predstavu, čo chcú.
    9.3.2001
    0
  • Levoča - Komisár Európskej komisie (EK) pre rozširovanie Európskej únie Günter Verheugen neutrpel návštevami rómskych osád v Jarovniciach v okrese Sabinov a v Rudňanoch v okrese Spišská Nová Ves 22. februára žiaden kultúrny šok. Povedal to v ten deň na tlačovej besede v Levoči.
    23.2.2001
    0
  • Komisára Európskej komisie(EK) pre rozšírenie Európskej únie (EÚ) Güntera Verheugena v sprievode slovenského premiéra Mikuláša Dzurindu predpoludním 22. februára privítali v I. ZŠ v obci Jarovnice v okrese Sabinov. Všetkých jej 691 žiakov sú Rómovia, keďže v tejto obci je najväčšia rómska osada v celej SR.
    23.2.2001
    0
  • Vážnu známosť si odnáša z návštevy Strednej zdravotníckej školy (SZŠ) v Prešove 9. februára premiér Mikuláš Dzurinda. Na tlačovej besede sa pochválil, že tu získal novú kamošku.
    12.2.2001
    0
  • O dopravných stavbách, predovšetkým výstavbe tzv. nábrežnej komunikácie, ako aj o tohoročných investíciách prešovskej samosprávy informoval 9. februára primátor Prešova Juraj Kopčák predsedu vlády Mikuláša Dzurindu. Tohoročný plán investičných akcií zahŕňa dovedna 24 stavieb a na ich realizáciu mesto Prešov vynaloží sumu 120 miliónov Sk. Sedem akcií v rozpočtovom náklade bezmála 87,5 milióna Sk je už rozostavaných a ďalších 17 stavieb predovšetkým technickej infraštruktúry chce mesto Prešov začať stavať v tomto roku za vyše 32,5 milióna Sk.
    12.2.2001
    0
  • S veľavravným vysvetľovaním, že toto jediné po svojom predchodcovi nezdedil, odmietol večer 9. februára pred asi 2 tisíckami divákov v hľadisku prešovskej mestskej haly spievať predseda vlády SR a predseda Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) Mikuláš Dzurinda. Ospravedlňoval sa o dušu, toto od neho vraj nemôžu žiadať.
    12.2.2001
    0
  • Regionálny rozmer sa stane významnou črtou politiky Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) a do problémových regiónov Slovenska bude aktivizovať cesty členov vlády. Vyhlásil to 10. februára na tlačovej besede v Prešove po skončení vôbec prvej schôdze Ústrednej rady (ÚR) SDKÚ, najvyššieho orgánu únie v období medzi riadnymi kongresmi, líder strany a slovenský premiér Mikuláš Dzurinda.
    12.2.2001
    0
  • Za zmenu štýlu práce Demokratickej strany (DS) a za zvýšenie dôrazu na jej vnútorné i vonkajšie fungovanie s tým, aby sa pozícia DS posilnila sa vyjadrili členovia Krajskej rady (KR) DS v Prešove. Na rokovaní 30. januára v Prešove prijali v tomto zmysle uznesenie. Hlavnými zásadami práce DS má byť komunikácia, profesionalita a otvorenosť voči partnerom z pravicového spektra slovenskej politickej scény (SDKÚ a KDH).
    2.2.2001
    0
  • Vznik Strany demokratickej ľavice (SDĽ), resp. oddelenie sa od Komunistickej strany Slovenska (KSS) bolo podľa súčasného straníckeho lídra Jozefa Migaša oslobodzujúcim rozhodnutím pre tých, ktorí pred vyše desaťročím uvažovali o znovuzrodení ľavice. J. Migaš sa prihovoril 26. januára na slávnostnom rozšírenom zasadaní Republikovej rady SDĽ v Prešove, ktorá rokovala v tej istej zasadačke, v ktorej 20. a 21. októbra zasadal zjazd KSS.
    29.1.2001
    0
  • Program celoslovenských osláv 10. výročia vzniku Stany demokratickej ľavice (SDĽ) sa začne v piatok 26. januára slávnostným zasadnutím Republikovej rady SDĽ v Prešove.
    25.1.2001
    0
  • Predstavitelia strany Smer v Prešove sa so žiadnou inou politickou stranou ešte na oficiálnom stretnutí nezišli.
    28.12.2000
    0
  • Za zvlášť cenné pre seba a svojich najbližších označil tohoročné Vianoce prezident SR Rudolf Schuster. Počas svojho poludňajšieho pobytu medzi príslušníkmi 1. mechanizovanej brigády pred novinármi to 22. decembra zdôvodnil dvoma slovami - "som tu". Podľa neho prežil tohto roku chorobu, ktorá nemá vždy taký koniec, aký sa pošťastil jemu. "O to šťastnejšie budú pre mňa tohoročné Vianoce," zvýraznil prezident.
    28.12.2000
    0
  • Potrebu pripraviť a prijať zákon na ochranu občanov SR proti všetkým prejavom diskriminácie ako veľmi aktuálnu požiadavku nastolil podľa vicepremiéra Pála Csákyho odborný seminár v Prešove 28. novembra. Jeho témou bolo rešpektovanie a ochrana základných ľudských práv minorít v činnosti orgánov pre uplatňovanie práva.
    1.12.2000
    0
  • Necelá päťdesiatka občanov sa zišla 16. novembra na pešej zóne v Prešove počas večernej pripomienky 17. novembra, ktorá mala podobu kultúrno-spoločenského podujatia s vystúpením speváka Marcela Palondera.
    20.11.2000
    0
  • Stabilná, ale zároveň aj razantná vláda je podľa podpredsedu Národnej rady SR Bélu Bugára prvoradou podmienkou úspešnosti integračného procesu Slovenska. Ako 15. novembra v Prešove vo svojej prednáške Zahranično-politické súvislosti stability súčasnej vládnej koalície ďalej uviedol, výsledky referenda z 11. novembra upokojili zahraničie. Nemali by však podľa neho uspokojiť vládnu koalíciu.
    19.11.2000
    0
  • Auto zn. Audi A8, ktoré pred mesiacom bolo kúpené pre potreby Krajského úradu (KÚ) v Prešove za vyše 3,2 milióna Sk prevedú na Úrad na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií v SR.
    9.11.2000
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK