Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Politika

  • Na široké spektrum riešenia problémov ľudského spolužitia je zameraná činnosť poradne, ktorú otvorila 22. novembra v Prešove podpredsedníčka Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) Zuzana Martináková.
    26.11.2001
    0
  • Historické reflexie k 17. novembru 1989 tvorili 20. novembra jednu z ústredných tém dopoludňajšej bezmála dvojhodinovej besedy premiérov SR a ČR Mikuláša Dzurindu a Miloša Zemana s poslucháčmi Prešovskej univerzity v Prešove. Okrem toho sa mladí ľudia politikov pýtali na okolnosti delenia Česko-Slovenska, na spoluprácu Slovenska a Česka pre spoločný vstup do Európskej únie a M. Dzurindu aj na súvislosti s vládnym návrhom zákona o vysokých školách.
    22.11.2001
    0
  • Na 50 až 60 percent odhaduje účasť voličov na voľbách do orgánov Prešovského samosprávneho kraja agentúra Monitor so sídlom v Prešove. Vyplýva to z výsledkov jej prieskumu, ktorý uskutočnila 3. až 5. novembra t. r. na vzorke 1156 respondentov na území krajského sídla Prešov.
    9.11.2001
    0
  • Dve rozdielne kandidátne listiny podané v rôzne dni Rómskou občianskou iniciatívou (ROI) a podpísané rozdielnymi menami boli jediným vážnejším problémom na ustanovujúcom rokovaní 24. októbra krajskej volebnej komisie pre voľby orgánov Prešovského samosprávneho kraja v Prešove. Komisia sa nedokázala skontaktovať s hodnovernými zástupcami ROI, navyše jej nominant sa rokovania komisie nezúčastnil.
    25.10.2001
    0
  • Dovedna 15 politických subjektov nominovalo do polnoci 22. októbra svojich kandidátov na voľbu predsedu Prešovského samosprávneho kraja, ďalší traja sú nezávislí...
    24.10.2001
    0
  • Pravá Slovenská národná strana (PSNS) nepostaví vlastného kandidáta do volieb predsedu Prešovského samosprávneho kraja. Na návrh predsedu strany Jána Slotu, ktorý sa krátko rokovania zúčastnil, tak 19. októbra rozhodli delegáti ustanovujúceho snemu krajskej organizácie v Prešove. Za kandidátov na poslancov vyššieho územného celku nominovali dovedna 12 členov a to do volebných obvodov Prešov, Levoča, Kežmarok, Bardejov, Svidník a Stropkov. Pôjdu do volieb samostatne, bez koalície.
    22.10.2001
    0
  • Po viachodinovej diskusii a dvojnásobnom hlasovaní rozhodla 19. októbra neskoro večer tesná väčšina zo 115 delegátov krajskej konferencie Strany demokratickej ľavice (SDĽ) v Prešove, že táto strana pôjde do volieb orgánov vyššieho územného celku (VÚC) samostatne. Za kandidáta na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja nominovali Milana Benča, prednostu Okresného úradu v Prešove. Jeho protikandidát exprimátor Prešova a poslanec Národnej rady SR Viliam Sopko sa pred voľbou vzdal.
    22.10.2001
    0
  • Spokojnosť nad zhodou všetkých ôsmich poslancov Národnej rady SR s trvalým bydliskom v Prešovskom kraji nad spoločnou podporou projektu zriadenia fakulty zdravotníctva a sociálnych štúdií ako novej súčasti Prešovskej univerzity v Prešove konštatoval 15. októbra na tlačovej besede v Prešove člen poslaneckého zboru Jozef Kužma. Ako ďalej uviedol, na stretnutí pred pár dňami ho ostatní kolegovia poverili získať na tento projekt zo sumy 1 miliardy Sk, ktorú bude rozdeľovať parlament na priority podľa požiadaviek poslancov v jednotlivých krajoch SR, podporu v koaličných kluboch.
    22.10.2001
    0
  • Tlačová správa: V primárkach SDKÚ kandidujú na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja dvaja kandidáti – MUDr. Milan Gaľa a Ing. Juraj Kopčák. Víťaz sa stane kandidátom SDKÚ do riadnych volieb a má právo vyjednávať aj o koalíciách do týchto volieb.
    20.9.2001
    0
  • Možní koaliční spojenci Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) pri voľbách do samosprávneho Prešovského kraja sú podľa vyjadrenia predsedu krajského predstavenstva HZDS v Prešove Petra Chudíka 14. septembra "už len" Smer, Strana demokratickej ľavice (SDĽ), Slovenská národná strana a "dá sa ešte hovoriť o Strane občianskeho porozumenia". Spresnil, že s SDĽ možno rokovať už len o spoločnej kandidátke na post predsedu samosprávneho kraja.
    20.9.2001
    0
  • Dobudovanie infraštruktúry, otázky znižovania nezamestnanosti, podmienky pre malé a stredné podnikanie a postavenie prešovskej nemocnice to sú priority Petra Chudíka, ktoré chce riešiť tento od 5. septembra t. r. nový poslanec Národnej rady (NR) SR za Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS). Na tlačovej besede v Prešove 14. septembra k tomu ďalej povedal, že v záujme pomoci prešovskému regiónu bude spolupracovať aj s koaličnými poslancami, ktorí sú z Prešova alebo z celého kraja.
    20.9.2001
    0
  • Kto tvrdí, že v súčasnej SR patrí moc "východoslovenskej lobby" ten podľa vyjadrenia poslanca Národnej rady SR za Slovenskú demokratickú koalíciu Jozefa Kužmu 10. septembra na tlačovej besede v Prešove nehovorí pravdu. Ako zdôraznil, napríklad v slovenskom parlamente majú jasnú prevahu poslanci s trvalým bydliskom v Bratislavskom kraji. Je ich dovedna 62, pričom v kraji žije 618 tisíc obyvateľov.
    15.9.2001
    0
  • Po rozhodnutí o počte vyšších územných celkov (VÚC) sa "témou dňa" stali kompetencie, ktoré majú ministerstvá odovzdať samosprávnym obciam a krajom. Prinášame vám stručný prehľad tých najdôležitejších, ktoré majú byť presunuté z Ministerstva kultúry, Ministerstva školstva a Ministerstva zdravotníctva. Podrobnejší prehľad kompetencií navrhnutých na decentralizáciu si môžete stiahnuť zo stránky Prešovského občianskeho fóra (www.pof.sk).
    11.9.2001
    0
  • Poslanec Národnej rady (NR) SR za Slovenskú demokratickú koalíciu a expodpredseda Demokratickej strany (DS) Jozef Kužma potvrdil 3. septembra na tlačovej besede v Prešove svoju kandidatúru do volieb predsedu vyššieho územného celku v Prešovskom kraji. Informoval, že DS bude stavať svojho samostatného kandidáta do týchto volieb ešte v Žilinskom kraji. Je ním jeho kolega z parlamentných lavíc a primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský. Ich nominácia v rámci DS bola výsledkom akceptácie návrhov zástupcov krajov v republikovej rade DS.
    7.9.2001
    0
  • Juraj Kopčák a Milan Gaľa sú dvaja kandidáti do primárnych volieb v Slovenskej demokratickej a kresťanskej únii (SDKÚ) na obsadenie postu kandidáta na predsedu vyššieho územného celku za tento politický subjekt v Prešovskom kraji. Informoval o tom 3. septembra člen predsedníctva miestneho zväzu (MZ) SDKÚ v Prešove Peter Hurný.
    7.9.2001
    0
  • Strana Aliancia nového občana (ANO) má zatiaľ kandidátov do volieb predsedu samosprávneho kraja v štyroch krajoch SR, medzi nimi je aj prešovský. Oficiálne ich predstaví až v októbri t. r. po prezentácii tieňovej vlády ANO. Informoval o tom 7. septembra na tlačovej besede v Prešove predseda ANO Pavol Rusko.
    7.9.2001
    0
  • Strana maďarskej koalície (SMK) účelovo dramatizuje situáciu okolo vyšších územných celkov (VÚC) a celej reformy verejnej správy. Vyplýva to z vyjadrenia poslanca Národnej rady SR za Stranu demokratickej ľavice (SDĽ) a člena Výboru NR SR pre verejnú správu Viliama Sopka na tlačovej besede v Prešove 27. augusta. Podľa neho predstavitelia SMK vyjadreniami o vystúpení z vládnej koalície značne prestrelili a niekoľko týždňov traumatizujú slovenskú spoločnosť.
    31.8.2001
    0
  • Vládny návrh zákona o podpore regionálneho rozvoja, ktorý bude na septembrovej schôdzi slovenského parlamentu prerokovaný v prvom čítaní je podľa poslanca Národnej rady (NR) SR za Slovenskú demokratickú koalíciu Jozefa Kužmu potrebný, ale prichádza neskoro. Na tlačovej besede v Prešove 20. augusta povedal, že od tejto právnej normy je závislý rozvoj regiónov SR hlavne takého ako je Prešovský. Obáva sa však, že ak aj zákon bude tohto roku prijatý, tak veľa zdrojov podľa neho Prešovský kraj na svoj rozvoj nezíska.
    24.8.2001
    0
  • Ako konzervatívec je podpredseda Demokratickej strany (DS) a poslanec Národnej rady (NR) SR za Slovenskú demokratickú koalíciu Jozef Kužma zástancom straníckej disciplíny, ale žiadne orgány DS ho nezaviazali ako má v parlamente hlasovať pri počte vyšších územných celkov (VÚC). Pred odchodom z Prešova do Bratislavy na rokovanie Predsedníctva DS v piatok 20. júla, kde má vysvetliť svoje hlasovanie proti vládnemu návrhu 12 VÚC ozrejmil, že zhruba pred rokom oznámil vedeniu DS ako bude v tejto otázke hlasovať. Priznal, že bude za 8 VÚC, pri návrhu na 12 VÚC sa zdrží a podporí reformu verejnej správy. Taký názor si utvoril po tom, keď vznikol vládny návrh na 12 VÚC.
    1.8.2001
    0
  • Ako konzervatívec je podpredseda Demokratickej strany (DS) a poslanec Národnej rady (NR) SR za Slovenskú demokratickú koalíciu Jozef Kužma zástancom straníckej disciplíny, ale žiadne orgány DS ho nezaviazali ako má v parlamente hlasovať pri počte vyšších územných celkov (VÚC). Pred odchodom z Prešova do Bratislavy na rokovanie Predsedníctva DS v piatok 20. júla, kde má vysvetliť svoje hlasovanie proti vládnemu návrhu 12 VÚC ozrejmil, že zhruba pred rokom oznámil vedeniu DS ako bude v tejto otázke hlasovať.
    19.7.2001
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK