Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Frenkyho hudobná encyklopédia

  • Kapela Kraken sa rozpadla v 1994 a na jej troskách vznikla skupina Eminent. Do tejto rockovej kapely založenej Petrom Adamom, prišiel hrať Gitaru prišiel hrať Peter Stahovec (Hrabkov), objavili sa v nej aj bratia Ondriovci z Víťaza.
    13.11.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Kraken
    Nielen v Prešove, ale aj v jeho okolí vznikali a stále hrajú rôzne kapely. Aj tie boli a sú pevnou súčasťou prešovskej hudobnej scény, hoci epicentrum ich pôsobenia bolo v okolí Prešova. Silná bola najmä scéna v trojuholníku Široké - Víťaz - Fričovce. Jednou z najznámejších kapiel z tejto oblasti je Kraken.
    6.11.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Raindown
    Pop-rockocá kapela Raindown vznikla v roku 2004 a už na ďalší rok vydala svoje prvé CD Lonely. V tom čase pôsobila v zložení Peter Debnár (spev), Martin Husovský (klávesy), Miloš Humenik (gitara), Jany Majerčin (gitara), Lukáš Kolivoška (basová gitara) a Marián Uhriňák (bicie).
    30.10.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Mládežnícky dychový orchester funguje v Prešove 50 rokov. Za ten čas „vychoval“ stovky kvalitných hudobníkov a stal sa pojmom. Viedli ho významné osobnosti mesta na čele s Viliamom Tarjányim.
    23.10.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Zašo Hubáček
    Spevák Zachariáš Hubáček má toho napriek svojmu veku (25) dosť za sebou. V Prešove hrával s rockovou kapelou, bol tanečníkom, zažiaril a vyhasol na SuperStar, prešiel na gospel, vydal album, začal sa venovať tanečnej muzike, v ktorej sa našiel.
    16.10.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • V Prešove pomerne známa skupina Sympathy pôsobila na scéne v rokoch 1993-94. Jej lídrom bol Ivo Chladný.
    9.10.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • V roku 1999 fungoval zaujímavý projekt Constipation („Zápcha“), pričom išlo vlastne o bokovku death-metalových Perversity so zaujímavým obsadením.
    2.10.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Portál www.frenky.sk je na internete už desať rokov nepretržite. Stal sa tak jednou z najstarších funkčných osobných stránok vôbec. Ide o homepage novinára z Prešovského Korzára Michala Franka.
    29.9.2010
    0
  • Perversity
    Jedna z najúspešnejších prešovských metalových skupín je Perversity. Za 15 rokov sa v nej premlelo rovných 20 hudobníkov, jediným členom, ktorý vydržal od začiatku do konca je Jozef Košč.
    25.9.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Podarilo sa. Frenkyho hudobná encyklopédia sa dostane aj na rozhlasové vlny. Pesničky prešovských interpretov, vrátane tých neznámych, budú znieť v éteri - konkrétne v Rádiu Prešov na frekvencii 91,4 MHz. Naladiť si ich môžete už túto stredu.
    18.9.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Dvojčlenný popovo-elektronický projekt Euphoris tvoril Gabriel Kessler (klávesy, samplery, programovanie) a speváčka Dáša Klobušická.
    11.9.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Vanda Konečná
    Prešovčanka Vanda Konečná sa usídlila v Prahe, kde sa stala muzikálovou hviezdou. Účinkovala vo viacerých tituloch v Čechcách i na Slovensku. Medzi nimi boli napr. Sweet Charity, Oliver Twist, Mníšky, Pomáda, Monte Cristo, Dracula, Cigáni idú do neba, Malý obchod s hrôzami či Žobrácka opera.
    4.9.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Hudci prérie
    Prešovská kapela Chiki liki tu-a je známa množstvom svojich uletených projektov. Ako už bolo na tomto mieste uvedené, jeden z nich si zasluhuje osobitné heslo. Keď už pre nič iné, tak preto, že preslávil aj svoju materskú skupinu. Hudci prérie.
    28.8.2010
    Autor: Michal Frank
    1
  • Skupina Tri prasiatka sa na prešovskej hudobnej scéne pohybovala v polovici 90. rokov. Hrávala fúziu punkrocku a independent music, čomu prispôsobovala aj texty (Chodníky sú špinavá/a cesty tiež/chodníky sú špinavé/a ty to vieš...”).
    21.8.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Záhoráck Band
    Záhoráck Band bola ďalšou z novovlnných prešovských kapiel 80. rokov. Jej lídrom bol známy muzikant Rony Šmeral. Celým názvom sa kapela volala Záhorack New Vawe Sweet Lover Idiot Hozzám Band.
    17.8.2010
    Autor: Michal Frank
    3
  • Tic - Tac je ďalšou zo známych prešovských kapiel osemdesiatych rokov. Skupina sa viezla na vtedy obľúbenej „novej vlne“, v jej hudbe nechýbali ani prvky punku. Absolvovala viacero úspešných vystúpení v bývalom pionierskom dome.
    7.8.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • V osemdesiatych rokoch kraľovala v Prešove nová vlna a vznikla silná generácia hudobných skupín. Tempo udávali najmä Domino, Tic-Tac a Záhoráck Band. Postupne sa ich budeme snažiť predstaviť aj na tomto mieste.
    31.7.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Narator bol jedným z odnoží legendárnej prešovskej metalovej kapely Striga. Vznikol jako projekt na prelome 80. a 90. rokov.
    24.7.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Leicheband založil bývalý spevák Strigy Milan „Leiche“ Vašut. Jeho sprievodnú skupinu tvorili rôzni muzikanti z viacerých prešovských kapiel.
    17.7.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Frown
    Skupina Frown, ktorá je fakticky nástupcom kultovej Strigy, patrí medzi najvýznamnejšie a zásadné prešovské skupiny. Metalové zoskupenie získalo uznanie doma i v zahraničí. Po kratšej odmlke sa znovu vrátila na konertné pódiá.
    10.7.2010
    Autor: Michal Frank
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK