Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Frenkyho hudobná encyklopédia

  • Gagas
    Gagas bol v regionálnom meradle kultovou skupinou už koncom 80. rokov, kedy bol hlavným prúdom medzi mládežou metal. Vznikol v roku 1987, v prvej polovici 90. rokov si svoju popularitu udržal, aj keď ju nerozšíril za hranice východného Slovenska, koncom dekády však už vystupoval viac-menej sporadicky.
    30.6.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Exsilence
    V roku 1993 patrila medzi najžiadanejšie prešovské kapely skupina Silence. Táto kapela sa dostala do povedomia svojim štýlom, ktorému sa zvyklo hovoriť street-rock. Vo svetovom meradle ho razili najmä v tom čase mimoriadne obľúbení Guns N´ Roses.
    23.6.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Čo sa týka formácie Ad acta, v tomto prípade som urobil (02/2008) kompletný up-date tohto hesla. A to vďaka Petrovi Kriškovi alias Trezorovi, dnešnému predsedovi občianskeho združenia Jazz & Blues Club a riaditeľa festivalov Jazz & Blues Fest a World & Etno Fest Levice. Kriška bol spolu s Petrom Klejom zakladateľom skupiny Ad acta, ktorá pôvodne vznikla ako gitarové duo.
    16.6.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Chiki liki tu-a
    Svoj prvý koncert preukázateľne odohrala jedna z najznámejších prešovských skupín na Rockovej lige 22. 3. 1995. Od tejto chvíle sa presne datuje vznik skupiny Chiki liki tu-a, ktorá na tomto koncerte (existuje z neho videozáznam) vystúpila v zložení Martin „Višňo“ Višňovský (basa, spev), Marián „Maňas“ Ivan (gitara, vokály) a Peter „Pipo“ Šima (bicie). Vtedy ešte nemali charakteristické kostýmy, hoci náznaky už boli, napríklad v podobe šašovských nosov.
    9.6.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Bluesbabe
    „Nie sme čistokrvná bluesová kapela. Skôr by sa hodilo povedať, že blues (dnes ešte) nie je (a ktovie, či bude) náš hlavný hudobný žáner. Ale, jednoducho, takúto muziku máme všetci radi a v istom zmysle je teda každý z nás bluesovým dieťaťom, “ tvrdia o sebe členovia prešovskej formácie Bluesbabe.
    2.6.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Dollys
    Čisto dievčenské rockové kvinteto Dollys tvoria sesterské dvojice Jana (gitara, spev) a Petra (spev, akustická gitara, klávesy) Humeňanské, Alena (klávesy, spev, akustická gitara) a Anna (basgitara) Holubkovičové, zostavu dopĺňa bubeníčka Zuzana Ďurčeková (tiež Dalla mattina alla sera) zo Sabinova. Kapela vznikla v roku 2000 a na svojom konte má niekoľko úspechov, napríklad na akciách Stropkovské eldorádo, Stropkovská hudobná liga, Talent Night, 1. Prešovský hudobný Liverpool, Letofest...
    26.5.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • The People vznikli 25. 11. 1993 v zostave Vlado Soško (sólová gitara, spev), Ján Leško (gitara, vokál), Slavo Kovaľ (basová gitara) a Erik Marcin (bicie nástroje). Mladí muzikanti zaujali okolie už po svojom vzniku.
    19.5.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Derrickove dedukčné schopnosti (DDS) založil spevák Marek Kaščák po svojom odchode zo Strechy. Na prešovskej hudobnej scéne pôsobili v rokoch 1994 a 1995 a hrali veselý punk.
    12.5.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Ilegalny 3k
    Priekopníkom hip-hopu v Prešove bol Ilegalny 3k. Vo svojich začiatkoch, okolo roku 1996, mal Ilegalny 3k šiestich členov, z toho tri vokalistky. Ilegalny 3k pôvodne vznikol zlúčením dvoch kapiel.
    5.5.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Rádio Frustrácia
    Medzi najaktívnejšie zoskupenia prešovskej alternatívnej scény druhej polovice deväťdesiatych rokov bolo Rádio Frustrácia. Koncert tejto kapely boli divákmi vyhľadávané nielen kvôli nekomerčnej, originálnej hudbe, čo platí aj o textoch, ale najmä pre celkový prejav Rádia Frustrácia. Nechýbali v ňom happeningové prvky, napríklad stabilná tanečná sekcia skupiny.
    28.4.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Desire
    Skupina Desire vznikla v roku 2001. Založili ju skúsení hudobníci: bubeník Peter Adam, ktorý prešiel viacerými prešovskými kapelami, basgitarista Rišo Kohlmayer, známy z pôsobeniach v Silence, Exsilence či neskôr DX Sons, klávesák Marián Falat hral v Gagase, Rossveltii a Heliore. Z pôvodného Helioru, ktorý bol svojho času šťukou prešovskej hudobnej scény, pochádzajú aj gitarista Vladislav Kovalčík a spevák Igor Župina.
    21.4.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Striga
    Niekedy na prelome rokov 1986 a 87 vznikla v prešovskej časti Solivar skupina Striga, považovaná za legendu. V tom čase vládol metal a táto atmosféra sa ukázala byť priaznivou pre Strigu. Jej kultovou postavou bol spevák zvaný Leiche.
    14.4.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Island
    Koncom 90. rokov vznikla v Prešove formácia Island, ktorá bola odpoveďou na slávne írske U2. Kapelu založili Dušan Guman (gitara, autor hudby a textov) a Daniel Lanščák (basgitara), ktorí figuruje aj v aktuálnej zostave. Zakladajúce duo dopĺňal bubeník Vašo Bednář. Medzičasom sa v zostave objavila aj speváčka Maja Mikolajová, klávesák Miloš Kriššák či zaujímavá postavička od Sniny - Ľubo Dubjak (basová gitara). Zostava sa napokon vykryštalizovala tak, že k pôvodnému duu sa pripojili spevák Ľubo Leško a bubeník Martin Javorský.
    7.4.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Futurama
    Jednou z priekopníckych hudobných skupín v Prešove bola Futurama. Bola prvou bigbítovou kapelou v Prešove. Ako prvá totiž začala používať elektrické (vtedy nazývané elektrofonické) gitary. Aj názov si dala podľa značky jedného z prvých modelov elektrofonických gitár vyrábaných v Československu.
    31.3.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Tubul
    V roku 2004 sa dala dokopy skupina Tubul. Jej zakladatelia Peter Zuščák (spev) a Vilo Spišák (gitara) sa však poznajú už roky. K tejto dvojici pribudol gitarista a autor hudby Peter Petriľák a dvaja mladí muzikanti, Matúš Bačinský (basová gitara) a Ondrej Ragáč (bicie), inak členovia formácie Temple.
    24.3.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Skupinu Real Crime tvorili Jozef Murín - spev, Martin Dancák - gitara, Rado Hanzel - bicie a Braňo Goga - basgitara. Vekový priemer tejto kapely, ktorá začala v roku 1995, sa pohyboval okolo 15 rokov. Napriek tomu patrila formácia Real Crime (z angl. = Ozajstný zločin) medzi hudobne najtvrdšie v Prešove.
    17.3.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Beatmakers
    Skupina Beatmakers vznikla okolo roku 1963 v Prešove. Zakladal ju gitarista Peter Bobák, ktorý oslovil basgitaristu Miroslava Táslera (dnes sa žiada dodať - seniora). Kvarteto dopĺňali bubeník Stanislav Bobák a gitarista Dušan Lukáč.
    10.3.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Skupina Wayd vznikla v polovici deväťdesiatych rokov na troskách death-metalovej kapely Dysentery, v ktorej pôsobil basgitarista a spevák Drahoš Juřík, a trashmetalistov Marion. Spolu s Drahošom sa vo Wayde zišiel gitarista a spevák Milan „Čigo“ Savko, gitarista Richard Majer a bubeník Braňo Kóša.
    3.3.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Ali Ibn Rachid sú legendou slovenskej alternatívnej scény. Jej lídrom a zakladajúcim členom je Ľubomír Burgr (na fotke), ktorý už niekoľko rokov žije v Bratislave. Skupinu Ali Ibn Rachid (v preklade Ali, syn Rachidov) založil spolu s Martinom Marinčákom v roku 1986.
    24.2.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Na stránke PIS rozbiehame novú sekciu. V nej dostanú priestor prešovské hudobné skupiny od vzniku elektriny až po súčasnosť. Každý týždeň, vždy v sobotu, predstavíme jednu (prípadne aj viac) kapelu, či interpreta.
    23.2.2007
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK