Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Archív článkov

  • Vyše 200 prihlášok záujemcov o štúdium v troch študijných odboroch eviduje v súčasnosti Pravoslávna bohoslovecká fakulta Prešovskej univerzity (PBF PU) v Prešove.
  • Rezort dopravy je schopný navŕšiť o 20 miliónov Sk tohoročný finančný objem na krytie nákladov na stavbu komunikácie tzv. MK 4 v Prešove. To, ale aj spokojnosť s postupom prác po návšteve staveniska 8. júna vyjadril minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Jozef Macejko.
  • Hudobným bonbónikom bol pre Prešovčanov pondelkový koncert znovuoživeného zoskupenia Slovenskej hudobnej špičky Free Faces. V rámci turné La Belle Epoque ponúkli Prešovčanom dvojhodinový koncert zložený z nových, ale i starých skladieb z prvého albumu Almost True Story. Prvý a poslednýkrát sa v minulosti v Prešove formácia inštrumentalistov ukázala pred plným PKO - Čierny orol v apríli 1999. Maroš Hečko (spev), Oscar Rózsa (basa), Andrej Šeban (gitara) a Marcel Buntaj (bicie) hrali pre takmer zaplnenú sálu aj v pondelok. Publikum usadené na stoličkách dostala kapela do svojej hudobnej "halušky" hneď prvou skladbou a podržala ho v nej do konca koncertu.
  • Problematika mestských a obecných polícií je témou, o ktorej sa na Slovensku často hovorí. Občania majú výhrady k práci policajtov, polície argumentujú nedostatkom financií a kompetencií. Podľa výsledkov reprezentatívneho prieskumu Prešovského občianskeho fóra (POF) je bezpečnosť a vandalizmus tretím najväčším problémov Prešovčanov, pre obyvateľov Solivaru a Sídliska Šváby je dokonca na prvom mieste. V dotazníkoch sa objavili požiadavky ako napr. "urobiť stop vandalizmu na cintorínoch", "zabezpečiť dodržiavanie poriadku aj v okrajových častiach mesta - obchádzky polície", ba dokonca objavilo sa aj tvrdenie, že "mestskí policajti ignorujú autá zaparkované na trávnikoch, psov bez obojkov…". Jeden z občanov navrhol "zrušenie mestskej polície ako zložky, ktorá je nefunkčná a prepychovo platená z daní".
  • Pozrite si zopár momentiek z prešovského trojičného jarmoku vo fotoriporte Stana Bačenka...
  • Pohár primátora v malom futbale speje ku svojmu vyvrcholeniu. Už iba dve kolá ostávajú do konca tohtoročnej súťaže, pričom o titul ešte vždy bojujú prakticky až štyri družstvá. V mimoriadne dôležitom stretnutí si zmerali sily MARTIN s Markobom...
    11.6.2001
    0
  • "Kto nám zaručí, že sa o dva, či päť rokov nezmení Územný plán sídelného útvaru mesta Prešov?" Toto je často kardinálna otázka Prešovčanov žijúcich, alebo majúcich nehnuteľnosť v tej časti nášho mesta, v dotyku ktorej, alebo v ktorej bude logicky trasovaná diaľnica D1. Nuž, dala by sa položiť aj protiotázka: "Kto, komu a ako zaručí, že toto bude ešte naším problémom, že my, teraz žijúci budeme mať nie len vplyv na dianie v meste, ale že sa dožijeme času, keď bude výstavba diaľnice aktuálna?"
  • Tibavský Tramín sa stal šampiónom v minuloročnej súťaži vín Muvina 2000. Šiesty ročník tejto súťaže začína v Prešove už vo štvrtok na budúci týždeň, o titul šampióna sa v ňom bude tentokrát uchádzať okolo 300 vín z celého sveta. "Konečný počet hodnotených bude známy až po príchode degustátorov. Na poslednú chvíľu zvyknú v kufri priniesť niečo na ochutnávku," informoval nás organizátor a riaditeľ Múzea vín Dušan Hažír. Tristovka vzoriek z desiatich krajín tak preskočí piaty ročník o dvadsať hodnotených mokov.
  • Dovedna 31 gurmánskych lahôdok je na jedálnom lístku počas Dní maďarskej kuchyne, ktoré začali 6. júna v prešovskej reštaurácii Platan. Pripravuje ich šéfkuchár Pelikan klubu z maďarského mesta Miškovca Rudolf Mátyás.
  • Písomnými testami z vedomostí o prvej pomoci začal sa 6. júna popoludní dvojdňový program 21. majstrovstiev SR v odborných zručnostiach žiakov III. ročníkov stredných odborných učilíšť (SOU) lesníckych a SOU vodohospodárskeho na pôde SOU lesníckeho Sigord pri Prešove. Zúčastňuje sa ho dovedna päť trojčlenných družstiev v učebnom odbore mechanizátor lesnej výroby a tri družstvá v učebnom odbore mechanik opravár.
  • Člen hudobnej skupiny Mloci z Prešova Vladislav Kavulič nastúpil 6. júna na rehabilitáciu do Národného rehabilitačného ústavu v Kováčovej pri Zvolene. Po mimoriadne ťažkej dopravnej havárii v prvej polovici februára t. r., keď jeho život visel na vlásku, sa dostal z najhoršieho von a 6. júna na vlastných nohách s pomocou francúzskych barlí ho kamarát na aute doviezol z Prešova do Kováčovej. Mal by tam pobudnúť do konca júla. Verí, že sa intenzívne potom zapojí do prípravy septembrového festivalu Sicortus 2001 a že bude môcť opäť vystupovať ako jeden z "mlokov".
  • Po pomerne hladkom priebehu stretnutia medzi Markobom a úradujúcim majstrom FK Atak Mideom došlo za stavu 4:3 ku škandalóznemu záveru, keď jeden z hráčov Ataku neudržal nervy na uzde a po predchádzajúcej provokácii inzultoval protihráča.
    5.6.2001
    0
  • Hovorí sa, že najťažšia práca je práca s ľuďmi. Asi na tom čosi bude, pretože takmer každý, kto okúsil čo i len štipku tohto druhu práce, s uznaním hovorí o tých, čo dennodenne, celé hodiny trávia v inštitúciách slúžiacich rôznym kategóriám občanov. Žiaľ, na Slovensku je to tak, že kým si čosi nevyskúšame na vlastnej koži, nemáme spravodlivý meter na hodnotenie ľudí z nám neznámej oblasti. A tak by bolo asi najlepšie, keby každý občan našej vlasti bol chvíľku prezidentom, chvíľku poslancom, premiérom, richtárom, lekárom, učiteľom, direktorom, úradníkom, policajtom, možno aj majiteľom firmy, politikom, či novinárom. Skúsil by si, ako to chutí a potom by snáď s väčšou úctou hovoril o tých, ktorí v spomenutých i nespomenutých pozíciách, raz úprimne a z presvedčenia, inokedy z menej ušľachtilých pohnútok vystavujú svoju kožu napospas verejnosti.
  • Bezkonkurenčnú na Slovensku a v Európe technickú pamiatku - objekt varne František, postavený v roku 1800, otvorili 1. júna poprvýkrát pre verejnosť po niekoľkoročnej rekonštrukcii.
  • Rozprávku Kapitan Kyjanka (v slovenskom origináli Kapitán Budzogáň) uviedol 1. júna v premiére činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Naštudovanie predstavenia textu Jána Navrátila, ktorý do rusínčiny preložil Vasiľ Turok, režijne pripravil Vladimír Sadílek, a. h.
  • Dovedna piatich páchateľov výroby a uvádzania falzifikátov slovenskej tisíckorunáčky vypátrali policajti odboru ekonomickej kriminality z prešovského okresného policajného riaditeľstva. Medzi nimi sú traja mladiství, všetci piati boli doteraz netrestaní a až na žiaka jedného obchodného učilišťa v Prešove M. P. sú ostatní nezamestnaní.
  • K 60. narodeninám slovenského skladateľa, pedagóga a predsedu Asociácie učiteľov hudby Slovenska Juraja Hatríka uskutočnil sa 29. mája podvečer za účasti jubilanta koncert z jeho tvorby v Šarišskej galérii v Prešove. Ako povedal, išlo o veľmi milé vyvrcholenie celodenného programu jeho pobytu v rodnom kraji, keďže sa narodil v Orkucanoch pri Sabinove.
  • Dovedna 17 členov poslaneckého klubu Strany demokratickej ľavice (SDĽ) v mestskom parlamente v Prešove na jeho rokovaní 28. mája opustilo rokovaciu sálu pred hlasovaním o doplnení návrhu na udelenie ceny mesta Prešov za rok 2000 o pátra Lukáša. Po ich odchode bolo napokon z 30 prítomných poslancov - členov Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) 28 za návrh, ktorý v mene skupiny poslancov za KDH predložil Pavol Herman.
  • Bez bližšieho zdôvodnenia sa primátor Prešova Juraj Kopčák zriekol 28. mája zvýšenia svojho mesačného hrubého platu o 6 tisíc Sk na navrhovaných 50 tisíc Sk.
  • Uličná liga v malom futbale pokračovala oboma súťažami, teda Pohárom primátora a GRANITO ligou. Začína sa vyostrovať boj o najcennejšiu trofej, ako aj o dve postupové priečky medzi elitu.
    29.5.2001
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK