Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Archív článkov

  • Amfiteáter v Prešove v týchto dňoch na tri dni ožíva piatym ročníkom hudobného Festivalu dobrej hudby - Sigord 2001. Tejto tradičnej akcii však, zdá sa, rastie nová konkurencia - Festival zlej hudby. Ten sa uskutoční v sobotu o 20. hodine (teda v čase, keď sa bude hrať i v amfiteátri) v prešovskom Time Pube a vystúpia na ňom skupiny Hudci prérie a Punkrevival.
    7.9.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Prvým kolom sa prihlásil ku slovu aj Pohár primátora v malom futbale a zrodilo sa hneď niekoľko zaujímavých výsledkov. Obhajca titulu MFK Tatra Temex presvedčivo zvíťazil nad Patexom 8:2, hoci cez polčasovú prestávku to vôbec nevyzeralo na jednoznačný výsledok. Patex však nakopil niekoľko chýb a zaslúžene pykal.
    5.9.2001
    0
  • Prvým hosťom z Mestského úradu v Prešove v chatroome bol prvý zástupca primátora mesta Ing. Štefan Kužma, ktorý vo štvrtok 30. augusta 2001, medzi 10. a 12. hodinou, diskutoval s účastníkmi tohto chatu. Tu je prepis celého chatovania, v takmer nezmenenej podobe - je len trochu skrátený a odpovede sú zoradené k otázkam, aby v tom čitatelia nemali až taký chaos.
    31.8.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Dar francúzskeho výrobcu očkovacích látok Aventis Pasteur a to 1000 dávok vakcíny Avaxim proti vírusovej hepatitíde typu A v hodnote 1 milión Sk bude distribuovaný v piatich okresoch Prešovského kraja postihnutých povodňami v júli t. r. Uviedol to 23. augusta na tlačovej besede v Prešove riaditeľ Aventis Pasteur pre SR Vladimír Oleár.
  • Široké - Reálne záruky, ktoré 27. augusta na kontrolnom dni dostal predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda povedú k tomu, že termín začatia skúšobnej prevádzky cestného diaľničného tunela pod horským masívom Branisko 1. júl 2002 bude dodržaný.
  • Strana maďarskej koalície (SMK) účelovo dramatizuje situáciu okolo vyšších územných celkov (VÚC) a celej reformy verejnej správy. Vyplýva to z vyjadrenia poslanca Národnej rady SR za Stranu demokratickej ľavice (SDĽ) a člena Výboru NR SR pre verejnú správu Viliama Sopka na tlačovej besede v Prešove 27. augusta. Podľa neho predstavitelia SMK vyjadreniami o vystúpení z vládnej koalície značne prestrelili a niekoľko týždňov traumatizujú slovenskú spoločnosť.
    31.8.2001
    0
  • Stabilizovať finančnú aj personálnu situáciu v Divadle Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove v novej divadelnej sezóne 2001/2002 je podľa Rolanda Čuru, povereného výkonom funkcie riaditeľa, hlavnou úlohou "dočasného" vrcholového manažmentu. Ako 30. augusta ďalej informoval na tlačovej besede, dramaturgický plán ráta s ôsmimi novými titulmi, čo by malo naspäť prilákať divákov a ich skladba zvýšiť reputáciu oboch súborov.
  • Festival dobrej hudby - Sigord 2001, ktorý sa uskutoční 7., 8. a 9. septembra v prešovskom amfiteátri, napíše už svoju piatu kapitolu. „Snažili sme sa pripraviť kvalitný program, udržať si vybudovanú úroveň,“ skonštatoval šéf združenia Sicortus Alexander Hudák, pričom dodal, že trochu pozmenili dramaturgiu.
    31.8.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Ako sa už v šarišskej metropole stalo zvykom, štátne sviatky, ktoré sú spojené s aktom kladenia vencov, sa konajú deň vopred. Má to svoju logiku, veď prečo si nespraviť počas voľného dňa voľno...
    30.8.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Sabinov - Vskutku historické podujatie sa podarilo zorganizovať Únii malého futbalu v Sabinove. Medzimestský turnaj Únií malého futbalu začal písať svoju prvú kapitolu. Pozvanie organizátorov prijali hosťujúce košické mužstvá Estudiantes a Robkerk, Prešovčania FK Atak a Chaos Gemor team, hostiteľov zastupovali celky Horizont a Milk Agro.
    30.8.2001
    0
  • Slovenská akademická informačná agentúra (SAIA) pôsobí na Slovensku už desať rokov. Okrem iných aktivít poskytuje táto organizácia základný servis záujemcom o štúdium v zahraničí, ktorým pomáha získať na toto štúdium štipendiá. „Na základe kontraktu s ministerstvom školstva sa naša ponuka rozšírila, v súčasnosti ponúkame možnosť získania štipendií na štúdium v 33 krajinách sveta,“ povedala koordinátorka akademických programov Zuzana Ondková.
    30.8.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Informatívnu správu o činnosti Mestskej polície (MsP) v Prešove za prvý polrok zhodnotila mestská rada ako konkrétnu a adresnú. „Mestská rada konštatovala, že mestská polícia si svoje úlohy vo všeobecnosti plní,“ skonštatoval poslanec Ján Balún (SDKÚ) a pokračoval: „Vyskytli sa názory, ktoré navrhovali navýšenie počtu mestských policajtov. Podľa mňa je ich však dostatok na to, aby si dokázali urobiť rešpekt. Ak polícia nemá rešpekt je zbytočné navyšovať počty.“
    27.8.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Ďalším dvojkolom pokračovala druhá liga v malom futbale. Situácia na čele tabuľky sa zmenila iba minimálne, pretože dva vedúce celky prešli aj týmto sitom bez zakopnutia. Z čela, aspoň pre túto chvíľu, odišlo iba SC FOFO, ktorému sa nie veľmi darilo.
    27.8.2001
    0
  • Miliónom počítačových hráčov sa pri slovách Tomb Raider vybaví krehká žienka s výraznými prednosťami, vrkočom a s revolvermi prekliato nízko (na prekliato pekných stehnách). Lara Croft zažiarila na monitoroch a preto bolo len otázkou času, kedy nás jej úsmev očarí na bielych plátnach. Do jej priliehavého trička sa napokon obliekla (vyzliekla?) Angelina Jolie, ona si obula jej ťažké topánky, pripla už zmienené revolvery na dotyčné partie, našpúlila pery a... hups! Bezhlavo, s eleganciou rodenej aristokratky sa vrhla do dobrodružstiev - v palácoch, džungliach, kráteroch, no najmä... v hrobkách! Slovensky nezneje Vykrádač Hrobov až tak elegantne, no nezabúdajte - rovnaký koníček si zvolil aj Dr. Jones, zvaný Indiana...
  • O výsledkoch ôsmej riadnej schôdze mestskej rady v Prešove v tomto roku, ktorá bola v pondelok, informovali na pravidelnom brifingu novinárov jej členovia Ján Balún (SDKÚ), Václav Kohlmayer (SDĽ) a prednosta mestského úradu Eduard Stahovec.
  • Vládny návrh zákona o podpore regionálneho rozvoja, ktorý bude na septembrovej schôdzi slovenského parlamentu prerokovaný v prvom čítaní je podľa poslanca Národnej rady (NR) SR za Slovenskú demokratickú koalíciu Jozefa Kužmu potrebný, ale prichádza neskoro. Na tlačovej besede v Prešove 20. augusta povedal, že od tejto právnej normy je závislý rozvoj regiónov SR hlavne takého ako je Prešovský. Obáva sa však, že ak aj zákon bude tohto roku prijatý, tak veľa zdrojov podľa neho Prešovský kraj na svoj rozvoj nezíska.
    24.8.2001
    0
  • Keď v nedávnej dobe prebleskla médiami správa, že David Duchovny prijal úlohu v novej akčnej SF komédii Ivana Reitmana, určite nielen mne prebehla v hlave otázka, do akej miery sa tomuto hercovi podarí vymaniť z hereckej polohy, do ktorej ho zaškatuľkoval kultový seriál Akty X. O filme sa toho pred premiérou veľa nepopísalo a aj tých pár informácií a ukážok, ktoré sa kde-tu objavili, pôsobilo dosť rozporuplne. Niekto proklamoval tvrdú scifáreň, niekto len okrajové SF prvky, niekto SF komédiu...atď. Bol som zvedavý, čo z toho nakoniec bude. Keď však film potom konečne dorazil na plátna kín, nabehol som naň hlavne z tvrdo pragmatických dôvodov - v kinách už dlho absentuje akákoľvek schopná sci-fi.
  • S ambíciou, aby bolo nebo vždy plné niečoho na pozeranie pre divákov organizujú na nedeľu 26. augusta členovia Aeroklubu Sabinov 7. letecký deň na letisku v Ražňanoch. Hlavnými atrakciami 3-hodinového programu by mali byť vystúpenia skupín Biele albatrosy, Očovskí bačovia a špičkového leteckého akrobata Dušana Šamka z Košíc. Podľa slov predsedu predstavenstva aeroklubu, ktorý funguje ako občianske združenie, Kamila Šebiána 16. augusta na tlačovej besede v Prešove, chcú prilákať ako každoročne do 7 tisíc návštevníkov. Záštitu nad podujatím prevzali ministri dopravy a obrany SR.
  • Bezmála 113 miliónov Sk inkasovalo mesto Prešov na daniach za 1. polrok 2001. Ide o 52,6-percentné plnenie zámerov v rozpočte hospodárstva mesta za hodnotené obdobie. Z toho presne na polovicu, čo je necelých 60 miliónov bol splnený príjem z dane z príjmov fyzických osôb. Tá tvorí najobjemnejšiu položku v príjmoch z daní v rozpočte. Nedaňové príjmy činili za prvých šesť mesiacov 2001 68,7 milióna Sk, čo je 60,1-percentné plnenie rozpočtu na rok 2001.
  • Povodne na území všetkých 13 okresov Prešovského kraja v júli t. r. spôsobili škody za bezmála 313,3 milióna Sk. Z toho najvyšší podiel pripadol na škody na majetku obcí a to za vyše 183,4 milióna Sk. Vodný živel, ktorý vyčíňal v povodí Popradu, Ondavy, Torysy a Laborca a vynútil si vyhlásenie mimoriadnej situácie na území kraja v dňoch 25. až 30. júla, ohrozoval dovedna 222 obcí a miest a zaplavil 4339 domov, resp. ich pivnice a suterény, z toho značne poškodil alebo úplne zničil 28 obytných domov ((najviac 12 v okrese Humenné). Nepoškodil však ani 1 km železničnej trate alebo ciest 1., 2. alebo 3. triedy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK