Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Archív článkov

  • Pietny akt pri príležitosti Dňa národného smútku sa konal 18. novembra na prešovskom verejnom cintoríne. Piesňou spievanou po nemecky Duša moja, chváľ Pána jeho program otvoril spevokol Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove. Veľvyslanec NSR v SR Frank Lambach zvýraznil tradíciu tejto spomienky v Nemecku od roku 1918, keď v predposlednú nedeľu pred adventom si pripomínajú pamiatku vojnových obetí. Poďakoval sa slovenskej strane za možnosť vybudovať cintoríny nemeckých vojakov z 2. svetovej vojny na viacerých miestach SR.
  • Za hlboko múdreho človeka, filozofa považuje blahoslaveného gréckokatolíckeho biskupa-mučeníka Pavla Petra Gojdiča (1888-1960, biskupom 1927-1950) jeho rehoľný brat, osobný sekretár z rokov 1948 a 1949 a precízny znalec jeho života Marián Potaš (nar. 1918). Ako 17. novembra po slávnosti prenesenia relikvií P. P. Gojdiča do katedrály sv. Jána Krstiteľa na trvalé verejné uctievanie ďalej povedal, túto svojím spôsobom genialitu zakrýval skromnosťou a pokorou pred Bohom a ľuďmi. "To mu vynieslo dnes slávu a svet sa mu klania, no pred 50 rokmi ho ponižujúco súdili ako zlodeja, buriča, rozvracača štátu," dodal.
  • Vo svetovej premiére uviedol večer 17. novembra činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove inscenáciu hry La Musica od súčasného slovenského dramatika Karola Horáka. Text preložený do rusínčiny dramaturgom Vasilom Turkom a režírovaný hosťujúcim Rastislavom Ballekom nemá klasický príbeh a na postave viac neúspešnej ako úspešnej speváčky dokumentuje v náznakoch popri histórii jedného storočia, predovšetkým plynutie času.
  • Posledné týždne kalendárneho roku obyčajne upriamujú pozornosť na hodnotenia, prognózy koncoročných výsledkov a prípravy, či schvaľovania záväzných podkladov nevyhnutných pre to, aby nasledujúci rok naštartoval dobre, bez problémov. Toto všetko bolo ťažiskom práce v uplynulom týždni i na radnici. Hneď v pondelok Mestská rada v Prešove prerokovala a sprecizovala pár desiatok materiálov dotýkajúcich sa tak končiaceho, ako aj o chvíľu začínajúceho roka. Možno bude zaujímavé pri niektorých sa zastaviť.
  • Plná sála Čierneho orla prešovského PKO bola dôvodom na spokojnosť organizátorov dvojdňového festivalu Jazz Prešov 2001, na ktorom sa zišlo viacero zvučných mien...
    19.11.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Ligový pohár v malom futbale, ktorý nesie názov GRANITO Cup, sa po tretí krát prihlásil o slovo. Celky z Pohára primátora a druhej ligy bojujú v štyroch skupinách o dovedna osem postupových miest. Skupina A, ktorá je najpočetnejšia, pretože ju tvorí až sedem celkov, rozohrala úvodné stretnutia podľa predpokladov. Safi porazila Black Heards 5:1, avšak v súboji s Noemom tentoraz zaváhala a podľahla mu 3:4. O čosi podobné sa postaral aj víťaz predchádzajúceho duelu, ktorý je už typický tým, že sa ťažko motivuje ku dobrým výsledkom v rade za sebou.
  • V nedeľu, 4. novembra a v pondelok 5. novembra na Námestí Svätého Petra, pred desatimi tisíckami pútnikov z celého sveta sa hovorilo o ľuďoch, ktorí dýchali vzduch v našom meste, o ľuďoch, ktorí kráčali po našich uliciach a ktorí rozprávali, podávali si ruky i ovplyvňovali život a myslenie obyvateľov Prešova a širokého okolia.
  • Katedra estetiky a vied o umení Prešovskej univerzity (PU) organizuje ďalší ročník Akademického Prešova (AP). „Ide už o 36. ročník AP, ak ma pamäť neklame, pretože v niektoré roky sa akcia pre zlé načasovanie konala dvakrát. Kvalita predstavení sa po nešťastnom období minima financií opäť dostáva na nadštandardnú úroveň,“ povedala hovorkyňa „ápéčka“ Zuzana Kostelníková a dodala: „Akademický Prešov je celoslovenská prehliadka vysokoškolských divadiel. Svoju históriu píše od roku 1968, kedy nadviazal na prvú súťažnú prehliadku umeleckej tvorivosti vysokoškolákov, ktorá sa konala v roku 1966 v Nitre. Sprievodnými akciami sú súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy, súťaž vo vlastnej tvorbe a odborné semináre. Tento rok sa bude konať konferencia na tému: Alternatívne divadlo včera a dnes. Od minulého roku sa tradícia rozšírila aj o stredoškolské divadlá. Toto obohatenie súťažnej prehliadky sa ukázalo ako veľmi hodnotné a perspektívne aj do budúcnosti.“
    12.11.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Toto je kompletný, necenzurovaný prepis online diskusie s Ing. Jurajom Kopčákom, primátorom mesta Prešov, ktorý sa uskutočnil v piatok, 19. novembra 2001, v čase od 14:00 do 15:00. Chat sa uskutočnil na pozvanie Mestského informačného centra v Prešove (Hlavná 67) a technicky ho zabezpečovali pracovníci Prešovskej informačnej spoločnosti, prevádzkovateľa servera www.pis.sk.
  • Prví štyria nájomcovia bytov "odlišného štandardu" v lokalite tzv. Stará tehelňa v Prešove prevzali 5. novembra dopoludnia kľúče a na základe nájomnej zmluvy podpísanej na tri roky môžu začať užívať priestory. Novopostavených 88 nájomných bytov v investorstve mesta Prešov odovzdali do užívania 2. októbra t. r. a od pondelka 29. októbra začal primátor Juraj Kopčák vydávať súhlasy na ich poskytnutie tým, ktorí zodpovedajú kritériám stanoveným tunajším zastupiteľstvom v septembri t. r.
  • Na 50 až 60 percent odhaduje účasť voličov na voľbách do orgánov Prešovského samosprávneho kraja agentúra Monitor so sídlom v Prešove. Vyplýva to z výsledkov jej prieskumu, ktorý uskutočnila 3. až 5. novembra t. r. na vzorke 1156 respondentov na území krajského sídla Prešov.
    9.11.2001
    0
  • Ak štúdium popri zamestnaní (ŠPZ) nebude v ďalšom období spoplatňované, tak podľa prorektora Prešovskej univerzity (PU) v Prešove Vladimíra Leška zanikne rýchlosťou svetla. Kvestor PU Igor Gula k tejto téme na tlačovej besede v Prešove 7. novembra dodal, že nemusia sa vyberať poplatky od poslucháčov ŠPZ, ale zákon o vysokých školách (VŠ), ktorého vládny návrh ide na prerokovanie do parlamentu, musí dať jasnú odpoveď, kto má za tieto výkony VŠ zaplatiť.
  • Petíciu za rozšírenie ubytovacích kapacít Študentského domova Prešovskej univerzity (ŠD PU) v Prešove s vyše 1200 podpismi poslucháčov PU zaslali v pondelok 5. novembra predsedovi Národnej rady SR. Informovali o tom 7. novembra novinárov v Prešove členovia petičného výboru Gabriela Jurašková a Michal Kaliňák. Počkajú na reakciu šéfa parlamentu a potom sa rozhodnú či začnú presviedčať aj konkrétnych poslancov. "Nežiadame, aby hneď zajtra nám postavili nový internát, ale kompetentných upozorňujeme na to, aby plnili priority tejto vládnej koalície," povedal M. Kaliňák.
  • Pokyn na začatie kontroly vydania stavebného povolenia na výstavbu tzv. nábrežnej komunikácie v Prešove dal prednosta Krajského úradu (KÚ) v Prešove Jozef Polačko. Informoval o tom 29. októbra v Prešove na stretnutí s novinármi. Stavebné povolenie Slovenskej správe ciest (SSC) vydal odbor dopravy a cestného hospodárstva KÚ a o jeho zrušení rozhodol 16. októbra t. r. odbor štátnej cestnej správy Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
  • Najočakávanejší film poslednej doby Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa sa čoskoro dostane na plátna kín. Ide o filmový prepis slávneho rovnomenného románu J. R. R. Tolkiena. Svetová premiéra Pána prsteňov má byť 19. decembra. V prešovskom denníku Korzár sme už priniesli správu, že medzi mestami, v ktorých sa má celosvetová premiéra uskutočniť, je aj Prešov... Okolo premiéry je v Európe neustále veľa nejasností, niektoré informácie zase naschvál zadržiavajú distribučné spoločnosti (distribúciu spoločnosti New Line Cinema prevzal Warner Bros, ktorá sfúzovala so Sony a jeho partneri v jednotlivých štátoch). Predbežne je ohlásená svetová premiéra v Spojených štátoch amerických na 19. decembra, siedmu hodinu večer. "Zatiaľ nie je oficiálne stanovený presný dátum premiéry, definitívne sa rozhodne tento týždeň," uviedol pre Prešovský denník Korzár riaditeľ kina Klub Igor Slivenský.
    7.11.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Jubilejný, desiaty ročník medzinárodného džezového festivalu Jazz Prešov 2001 začína už zajtra (7. 11. 2001) o 18. hodine v sále Čierneho orla prešovského PKO. Dvojdňový džezový sviatok otvorí domáce teleso Top Big Band. „Je v tom kus symboliky, pretože práve Top Big Band otváral pred desiatimi rokmi prvý ročník festivalu,“ uviedol pre Prešovský denník Korzár známy džezový hudobník Peter Adamkovič, jeden z organizátorov festivalu.
    6.11.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Záverečným jesenným kolom vyvrcholila aj druhá liga v malom futbale. Pozornosť futbalových fanúšikov sa v tejto súťaži upriamila predovšetkým na to, kto obsadí tri postupové priečky znamenajúce od novej sezóny prvú ligu.
    6.11.2001
    0
  • Cintoríny sú v ostatných dňoch miestami s najvyššou koncentráciou ľudí na plošnú jednotku. Stretávame sa tam vo veľkých počtoch - živí s tými, ktorí nás opustili nedávno, alebo dávnejšie. S tými, ktorí odišli zo sveta, v ktorom my ešte plníme svoje poslanie. Neodišli však z našich sŕdc, myšlienok a citov.
  • Súbežne na dvoch miestach v Prešove sa v novembri (16. a 17.) uskutoční akcia Semtex East Club Party. Organizuje ju Boardcore Agency, ktorá má za sebou viaceré podujatia (East Side Music Fest, Snowboardfest - Big Jump, festival Alternatíva...).
    2.11.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Záverečné jesenné kolo Pohára primátora v malom futbale malo rozhodnúť predovšetkým o držiteľovi jesenného primátu. O zisk „polovičatého“ majstra bojovali v priamom súboji futbalisti MFC Tatra Temex s Elmontom Floxom. Na prekvapenie si po dlhú dobu úspešnejšie počínal nováčik Elmont Flox, ktorý dvakrát viedol. Keď už sa zdalo, že o jeho víťazstve 2:1 nebude pochýb, Temex udrel doslova v hodine dvanástej a v poslednej minúte vyrovnal. Znamená to, že jesenný titul patrí obhajcovi trofeje a nováčikovi o skóre ostala tretia priečka.
    30.10.2001
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK