Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Archív článkov

  • Konkurz, ktorý bol vyhlásený na Imunu, š. p., Šarišské Michaľany v okrese Sabinov, netreba podľa premiéra Mikuláša Dzurindu a vicepremiéra Ivana Mikloša vnímať len ako niečo negatívne. Takto zhodne sa obaja vyjadrili 8. decembra na tlačovej besede v Prešove. I. Mikloš pritom argumentoval, že pri predaji cez riadený konkurz sa podnik odbremení od všetkých záťaží minulosti. Spresnil, že o konkurze na výrobcu krvných derivátov nerozhodla vláda SR, ale veritelia podniku.
  • V sále Čierneho orla prešovského Parku kultúry a oddychu mal v nedeľu večer premiéru nový muzikál Hodina H. Autorom hudby i textov tohto muzikálu je Mirko Turčan, ktorý o Hodine H dokonca tvrdí, že ide o „prvú folkovú operu na svete“. V hlavnej úlohe učiteľa Sláka sa na premiére predstavil František Ďuriač.
    12.12.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Aj druhá liga v malom futbale má zimnú prestávku, ktorá je ideálnym časom na štatistické údaje z jesennej časti. Pripomeňme si najprv, že tri postupové miesta patria po polčase sezóny FC Ambre, Sofosu (ten sa už druhý krát premenoval, tentoraz na Pneuservis Alfa Tire) a Pulpu.
    11.12.2001
    0
  • Národné osvetové centrum v Bratislave každoročne vydáva Kultúrnohistorický kalendár. Táto ročenka je akousi malou encyklopédiou pre náročných, ktorá prináša prehľad výročí osobností, udalostí a významných dní daného roka. O v poradí ôsmej ročenke nazvanej Kultúrnohistorický kalendár 2002 informovala Prešovský denník Korzár pracovníčka Národného osvetového centra Jana Kaplanová.
    11.12.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Desať minút pred desiatou hodinou v nedeľu 2. decembra 2001 ráno podpísali členovia Krajskej volebnej komisie v Prešove zápisnicu a vyhlásili oficiálne výsledky prvých volieb do Prešovského samosprávneho kraja. Pri voľbách predsedu vyššieho územného celku (VÚC) získal najviac hlasov kandidát SDKÚ a KDH Juraj Kopčák, ktorý postúpil do druhého kola spolu s kandidátom koalície HZDS - Smer Petrom Chudíkom.
    10.12.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Keď má niekto srdce plné zloby a žiarlivosti a hlavu plnú túžby po moci, obyčajne nezvažuje slová. Neuvedomuje si, že napádaním svojich pomyselných protivníkov, alebo nepriateľov, napáda aj tých ľudí, o ktorých priazeň sa uchádza.
  • Denne na radnicu prichádza množstvo korešpondencie. Sú v nej rozhodnutia, zmluvy, sťažnosti, petície, stanoviská, návrhy, žiadosti, listy kritické, výhražné i anonymné, ale aj listy osobné, v ktorých si pisatelia vynucujú osobitnú pozornosť. Požadujú špecifický prístup, cez ktorý chcú riešiť problém súkromný, rodinný, alebo osobný. Nie zriedka ide o potrebu riešiť bývanie, zamestnanie, kúpu, alebo predaj nehnuteľnosti, zamotané súdne spory, vlastnícke vzťahy, vzťahy v rodine, na pracovisku, či so susedmi, dlhy voči inštitúciám a súkromným osobám, ale aj manželské, rodičovské a starorodičovské spory s potomkami. Netrúfam si vymenovať celý sortiment požiadaviek. To, čo som uviedol má za cieľ aspoň približne ilustrovať, s čím všetkým sa ľudia na nás obracajú a čo všetko môže byť príčinou zanevretia občana na mesto a jeho predstaviteľov.
  • Pohár primátora má po jeseni v celku MFC Tatra Temex jasného lídra, ktorý vedie vo všetkých ukazovateľoch. Jeho strelci zaťažili kontá súperov dovedna sedemdesiat krát, čo značí priemer 7,77 gólu na stretnutie. V tomto ukazovateli sa mu vyrovnala iba po jeseni druhá Hesta, ktorá dosiahla navlas rovnaký výsledok.
    4.12.2001
    0
  • O svetovej bezpečnosti, OSN a terorizme prednášal minulý týždeň v Prešove analytik Eduard Chmelár, ktorého na diskusiu pozvala Študentská spoločnosť pre politické vedy. „Bushova administratíva je miernejšia než Clintonova,“ skonštatoval Chmelár a dokladoval to heslom súčasného ministra Powella „najlepšia vojenská stratégia je zdržanlivosť“, ktoré prirovnal k heslu exministerky Albrightovej „na čo nám je armáda, keď ju nepoužívame“.
    30.11.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Nedávno Prešovský denník Korzár písal o tom, že v prešovskom kine Klub by sa mala konať svetová premiéra dlhoočakávaného filmu Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa. Distribútor sa však predsa len rozhodol nasadiť do kín pred Vianocami iný očakávaný titul rovnakého žánru Harry Potter. Filmový prepis knihy J. K. Rowlingovej - mimochodom, prvej miliardárky na svete v spisovateľských kruhoch - po uvedení do anglických a amerických kín rozbil všetky rekordy a za tri dni dokázal „potopiť“ aj Titanic.
    29.11.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Jednu z posledných možností verejnej prezentácie bolo pre kandidátov na poslancov vyššieho územného celku (VÚC) pondelkové zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Prešove.
    28.11.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Torzo záverečného jesenného kola GRANITO Cupu v malom futbale, po ktorom nastala zimná prestávka, odohrali uplynulý víkend. Už sme informovali o tom, že niektoré družstvá využili možnosť konfrontácie na veľmi dobre obsadenom turnaji Joma Cup a svoje zápasy odohrajú v jarnej časti sezóny, iným celkom skrížilo plány aj pomerne nepriaznivé počasie.
    28.11.2001
    0
  • Na široké spektrum riešenia problémov ľudského spolužitia je zameraná činnosť poradne, ktorú otvorila 22. novembra v Prešove podpredsedníčka Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) Zuzana Martináková.
    26.11.2001
    0
  • V zložitej situácii danej predovšetkým trvalo nedostačujúcim ročným rozpočtom si pripomenuli 22. novembra na stretnutí pracovníci a priaznivci Šarišskej galérie (ŠG) v Prešove 45. výročie jej založenia.
  • Zvyk je železná košeľa. Ľahko si zvykáme na príjemné veci, pohodlie, blahobyt, pozornosť a všetko, čo nám zjednodušuje život. Sme však schopní zvyknúť si i na bolesť, utrpenie, starosti a krivdy, skrátka na mnoho vecí, ktoré nám život komplikujú. Medzi spomenutými zvykmi je ale veľký rozdiel. Kým od zvykov na veci, v dôsledku ktorých sa cítime dobre si odvykáme s nevôľou a hnevom na tých, o ktorých si myslíme, že majú podiel na ich strate, od zvykov na veci nepríjemné si odvykáme bez toho, aby sme sinejako zvlášť uvedomili, že už nie sú. Navyše si vôbec nevšímame tých, ktorí sa reálne pričinili o to, že pominulo naše strádanie. Tak je tomu vo vzťahu k podmienkam doma v rodine, na pracovisku, v meste i v krajine, ktorá je našou vlasťou. Pokus o radikálne zvrátenie pohľadu na vec má asi taký predpoklad na úspech, ako vyliatie mora do jamky v piesku. Zanedbávanie úsilia o to, aby sme si isté skutočnosti uvedomovali je zasa hazardom s povedomím nás všetkých. Zrazu stratíme zmysel pre zodpovednosť a každý bude čakať riešenie svojich problémov od niekoho iného, zrazu bude za naše neúspechy vinný niekto, kto ani nevie, že existujeme. Preto je nevyhnutné stále upriamovať pozornosť na to, čo sa okolo nás deje bez očakávania, že raz bude každý dobrý, či zlý počin primerane ocenený.
  • Komorný 14-členný sláčikový orchester Camerata Academica Prešovskej univerzity (PU) v Prešove odišiel 20. novembra na koncertné turné do Českej republiky. Umelecké teleso zložené zo študentov Katedry hudobnej výchovy Fakulty humanitných a prírodných vied PU v Prešove, pôsobiace v jej gestorstve prvý koncert absolvuje v stredu 21. novembra o 18.30 v starobylom Karolíne - Aule maxima Karlovej univerzity (KU) v Prahe. Zahrá diela českého skladateľa Jana Zacha a súčasných slovenských komponistov Jozefa Podprockého a Milana Nováka.
  • Historické reflexie k 17. novembru 1989 tvorili 20. novembra jednu z ústredných tém dopoludňajšej bezmála dvojhodinovej besedy premiérov SR a ČR Mikuláša Dzurindu a Miloša Zemana s poslucháčmi Prešovskej univerzity v Prešove. Okrem toho sa mladí ľudia politikov pýtali na okolnosti delenia Česko-Slovenska, na spoluprácu Slovenska a Česka pre spoločný vstup do Európskej únie a M. Dzurindu aj na súvislosti s vládnym návrhom zákona o vysokých školách.
    22.11.2001
    0
  • Výstavné priestory Šarišského osvetového strediska v Prešove zdobia od stredy fotografie žiakov SOU Služieb v Prešove. Výstava fotografií pod názvom Predstava... Fotografov... je každoročnou prezentáciou tvorby študentov všetkých ročníkov, v odbore fotograf. V osvetovom stredisku bude do konca novembra.
  • „Zemřela matka a do hrobu dána, siroty po ní zůstaly; i přicházely každičkého rána a matičku svou hledaly.“
  • Do úplného vyčerpania jesenného programu uličnej ligy v malom futbale ostali odohrať ešte posledné stretnutia pred zimnou prestávkou. Toto konštatovanie však nie je úplne presné, pretože poniektoré celky využili lákavú ponuku Joma Cupu a stretnutia si preložili na jarné termíny. Nič to však nemení na fakte, že uplynulý víkend sa hralo o sto šesť a padlo aj pomerne veľa gólov.
    20.11.2001
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK