Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Archív článkov

  • Úrad Prešovského samosprávneho kraja sídli v súčasnosti v priestoroch Okresného úradu v Prešove. S týmto riešením nie je spokojný predseda vyššieho územného celku (VÚC) Peter Chudík.
    29.1.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Málo vieme o sebe Túžba po rýchlom dosiahnutí výsledku má často za následok aktivity, ktorých cieľom je procesy urýchliť. Niekedy to ide, inokedy nie. Snaha konať v prospech veci, hlavne v inštitúciách, ktoré sú na očiach verejnosti, sa prakticky nedá utajiť. Zverejnenie konkrétnych krokov, smerujúcich k žiadanému cieľu obyčajne už nie je priamo v moci konajúcich. Občania sa dozvedajú o činnosti, napríklad radnice, sprostredkovane. Pri sprostredkovaní sú používané rôzne formy. K suchým správam sa obyčajne priradí konkrétny dojem sprostredkovateľa a nezriedka i atmosféra, ktorá vyvolá buď neadekvátnu nádej, alebo aktivitu dopredu odsúdi, ako neperspektívnu. A tak sa stáva, že nadobúdame dojem, že sa veci nedaria, alebo naopak, že sa čosi stalo neočakávane.
  • Po nedávnom mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa prešovskí poslanci zídu znova. Tentokrát na riadnom zasadnutí, ktoré začína dnes (pondelok, 28. 1. 2002) o 13. hodine v zasadačke Krajského úradu v Prešove.
    28.1.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • <div align="center">Slová sú zbytočné a prázdne. Splnil sa mi sen.</div>
  • Prešov - Filmovou udalosťou týchto dní je všade vo svete uvedenie snímky Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa (The Lord Of The Ring: The Fellowship Of The Ring). Ide o filmový prepis slávneho rovnomenného románu britského spisovateľa J. R. R. Tolkiena, ktorý je súčasťou trilógie o Pánovi prsteňov. V týchto dňoch sa dokončujú práce aj na ďalších dvoch dieloch Dve veže a Návrat kráľa, ktoré sa natáčali súbežne na Novom Zélande pod vedením tamojšieho režiséra Petra Jacksona.
    22.1.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Zákaz poskytovania akýchkoľvek informácií pre regionálnu sieť denníkov KORZÁR/Východoslovenské noviny vyslovil riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Prešove Jozef Vojdula. Rozhodnutie nám v piatok tlmočila krajská policajná hovorkyňa Magdaléna Fečová, ako reakciu riaditeľa na otázky, ktoré sme mu zaslali na zodpovedanie. Prvá časť našich otázok sa týkala alkoholu v policajnej praxi. Druhá dopravnej nehody, ktorú spôsobil riaditeľov syn Branislav Vojdula v jeseni minulého roku.
  • Ako sme už informovali, bol novelizovaný zákon SNR 162/95 Z. z. o katastri nehnuteľnosti a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon), z čoho pre občanov ohľadom dani z nehnuteľnosti vyplývajú určité povinnosti. V tejto súvislosti sme požiadali o rozhovor vedúcu finančného a plánovacieho odboru MsÚ v Prešove Ing. Máriu Novákovú.
  • Na pôde prešovskej radnice sa v piatok popoludní stretli primátori Prešova, Veľkého Šariša, Sabinova a Lipian (Ing. Juraj Kopčák, Ing. Róbert Oros, Ing. Peter Mladý, Ing. Eduard Vokál), prednostovia týchto mestských úradov (Mgr. Eduard Stahovec, Ing. Bartolomej Leško, Ing. Jozef Križalkovič), ako aj prednosta Okresného úradu v Sabinove Ing. Pavol Slaninka.
  • Na naše pomery nebývalá zostava východniarov zareagovala na ponuku Mestskej únie malého futbalu v Nitre a vydá sa už tento víkend na futbalové skusy pod Zobor. Do novoročného turnaja o Putovný pohár firmy Polyservis Nitra sa prihlásili celky FK Ataku Prešov, Fan Sportu Pušovce a Horizontu Sabinov. FK Atak bude bojovať v nitriansko - bratislavskej skupine B a Pušovce so Sabinovom dal žreb dokonca dohromady spolu so Šuranmi, Realom Bratislava a dvomi nitrianskymi mužstvami.
    9.1.2002
    0
  • Združenie Mymamy v Prešove otvorilo v novembri minulého roku skúšobnú prevádzku Materského centra. Prvou akciou centra bol Mikuláš. Od nového roku je Materské centrum, sídliace v bezbariérovej budove na Karpatskej ulici 18, na 1. poschodí, otvorené denne a rozšírilo ponuku služieb pre ženy na materskej dovolenke. Idea centra vznikla tak, že zopár žien na materskej dovolenke sa chcelo stretávať vo väčších skupinách a realizovať sa.
    8.1.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • V uplynulom týždni sme sa rozlúčili s rokom 2001. Každý po svojom. Jedni doma, v kruhu rodiny, druhí v centre mesta, medzi Prešovčanmi, ďalší kdesi mimo mesta, na horách. Verím, že drvivá väčšina v zdraví, pohode a v dobrej nálade. Asi by málokto dokázal presvedčivo povedať, či sa tešil z toho, že má ďalší rok života opäť za sebou, alebo preto, že sa to na Silvestra jednoducho patrí. Dôležité je, že udržiavame tradície a že nikto z nás nechce byť posledný deň v roku sám.
  • Nečakanú návštevnosť zaznamenali v centre Prešova počas prelomu rokov 2001 a 2002. Tisícky Prešovčanov i cezpoľných zaplnili priestor pred Divadlom Jonáša Záborského a na Hlavnej ulici v krajskom meste.
  • Vyznávači malého futbalu v Prešove sa dočkali rozsahom aj úrovňou neobvyklého podujatia. Svojim nultým ročníkom sa totiž o slovo prihlásil Joma Cup, ktorý rozčeril trocha stojaté prešovské vody.
    31.12.2001
    0
  • „Aj neísť voliť je voľba a víťazom sa mohol stať len jeden, bez ohľadu na to, koľko získal hlasov,“ uviedol na povolebnej tlačovej besede víťaz sobotňajších volieb na predsedu prešovského vyššieho územného celku (VÚC) Peter Chudík. Ten iba o 242 hlasov porazil svojho protikandidáta Juraja Kopčáka, ktorého 51 574 získaných hlasov tak vyšlo navnivoč.
    20.12.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Aj druhá zo súťaží organizovaných Prešovskou asociáciou klubov malého futbalu (PAKMF), ligový pohár GRANITO Cup, má za sebou jesennú časť. Vzhľadom na to, že niektoré z mužstiev využili možnosť účasti na prestížnom turnaji Joma Cup, ako aj pre problémy s počasím, nie je záverečný jesenný účet úplný.
    19.12.2001
    0
  • Recepcia. Sponzori, predstavitelia Continental Film, novinári, kopec jedla. Príhovory, poďakovania, oslavy, básnička. Show sa začína - Harry Potter dorazil na slovenské filmové plátna. Hľadisko je nabité do prasknutia, rovnako ako bude nabité pri ďalších predstaveniach - lístky sú dávno vypredané. Harry Potter, už teraz polmiliardový balík pre Warner Bros láme rekord za rekordom. Nuž, a aký je...?
  • V pracovnej časti uplynulého týždňa boli svojimi dôsledkami na chod mesta najdôležitejšie zasadnutia Mestskej rady a Mestského zastupiteľstva v Prešove, ktoré sa obidve konali v stredu. Mali za cieľ prijať mestskú právnu normu, novelizáciu Všeobecne záväzného nariadenia mesta č. 2/1991 o určení náležitostí mestských poplatkov. Trochu zložitý názov, preložený do ľudskej reči, znamená stanovenie poplatkov za zber, prepravu a zneškodňovanie komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov. Novelizácia sa dotýka všetkých občanov i právnických osôb pôsobiacich na území mesta...
  • Iba 18,37 percenta oprávnených voličov sa zúčastnilo druhého kola volieb predsedu Prešovského samosprávneho kraja. Stal sa ním Peter Chudík, ktorý získal 51 816 hlasov, čo je len o 242 hlasov viac ako získal jeho protikandidát Juraj Kopčák. Pritom po prvom kole viedol J. Kopčák nad svojim rivalom o takmer osem a pol tisíc hlasov.
    17.12.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Česká speváčka a gitaristka Eva Henychová sa stále viac dostáva do pozornosti hudobných publicistov. Odohrala už vyše sedemsto koncertov, nedávno prišla na Slovensko, pričom mala koncert aj v jednom prešovskom kostole. Zaujímalo nás, prečo si vybrala takéto pre muzikantov dosť netradičné miesto.
    13.12.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Deficit v ovládaní politických teórií je príčinou slabej orientácie slovenských voličov a tá spôsobuje, že sa nevolia programy, ale osoby. Jedným z krokov k zmene tohto stavu bol 7. decembra celoslovenský odborný seminár Liberálna stratégia Slovenska.
    12.12.2001
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK