Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Archív článkov

  • "Minulý školský rok sme dokončili prvú fázu projektu, v ktorej odborné školy predstavujú svoj výukový profil. Spolupracovali sme s so školou Waltera Heckera z nemeckého Kasselu a s maďarským partnerom z Cegledu. Náš projekt bol zameraný na multimediálnu prezentáciu profilov škôl," povedal nám PaedDr. Jozef Muránsky (na obr.), koordinátor projektov Socrates - akcia Comenius 1 a Infovek na Strednom odbornom učilišti (SOU) služieb a Dievčenskej odbornej škole (DOŠ) v Prešove.
    4.10.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Združenie podnikateľov Slovenska Prešovského kraja na svojom riadnom zhromaždení dňa 2. 10. 2001 podporilo decentralizáciu štátnej správy prostredníctvom konštituovania VÚC a vyjadrilo nádej, že budúce usporiadanie štátu zníži mieru byrokracie a zvýši úroveň ochrany podnikateľov pred subjektívnym, nejednotným a často svojvoľným postupom orgánov štátnej správy...
  • Za účasti takmer 150 účastníkov a zahraničných hostí z piatich krajín sa koncom septembra konala vo Varšave konferencia o medzinárodná spolupráca v ekologickej výchove. Cieľom konferencie bolo prehodnotenie doterajších výsledkov z realizovaných medzinárodných projektov a hľadanie nových námetov a poučení. Zastúpenie na konferencii mal aj Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny (SZOPK) Prešov, ktorý získal aj ocenenie.
    2.10.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Obe súťaže v malom futbale sa dostávajú pomaly do svojej záverečnej fázy. Napriek tomu, tohtoročná sezóna akoby nemala svojich vyložených favoritov tak, ako tomu bolo po iné roky.
    1.10.2001
    0
  • Stará pravda hovorí, že peňazí nikdy nie je dosť. Pre filmový priemysel to platí obzvlášť a pridáva sa tzv. hollywoodske ponaučenie: "Ak bola úspešná jednička, dvojka tiež - tak prečo nenakrútiť tretí diel?!" Po revolučnom Jurskom parku (1993) tu bol v deväťdesiatom siedmom Stratený svet a dnes je akurát vhodný čas na Jurský park III. A verte tomu, že v súlade s nepísaným pravidlom, nedostatok invencie v názve je obrazom scenáristickej slaboduchosti. Ak čakáte niečo nové, na tento film do kina nechoďte...
  • Kritérium, aby mesačný príjem nájomcu a osôb s ním bývajúcich neprevýšil trojnásobok životného minima určili za základné poslanci prešovského mestského parlamentu svojím rozhodnutím 24. septembra pri prerokovaní spôsobu poskytovania novobudovaných nájomných bytov v lokalite Stará tehelňa v Prešove. Zároveň stanovili mesačný nájom vo výške 1,42 percenta z obstarávacej ceny bytu, čo po prepočte činí v priemere 800 Sk. Byty sú nižším štandardom určené sociálne slabším občanom, najmä Rómom.
  • Národnú výstavu psov všetkých plemien ako jediné celoslovenské podujatie, na ktorom udelia titul Víťaz Slovenska 2001 v každom plemene chystá na nedeľu 30. septembra Miestny kynologický klub Šariš so sídlom v Prešove.
  • Medzi 50 slovenskými mestami, ktoré sa počas troch dní (od tohto piatka až do nedele) na základe výzvy Asociácie pre umenie a komunikáciu v Bratislave, zapoja do projektu Sme na jednej lodi, nebude chýbať ani Prešov. Ide o konkrétny prejav na barbarské teroristické útoky 11. septembra v New Yorku a Washingtone.
  • V súvislosti s barbarskými teroristickými akciami 11. septembra 2001 v New Yorku a Washingtone boli prijaté mimoriadne opatrenia na zabezpečenie ochrany a obrany obyvateľstva aj na území mesta Prešov.
  • Jediná otázka vedúcemu kancelárie primátora Jozefovi Smetanovi. Čo ste pripravili do októbrového mesačníka Prešov?
  • Pohľad na týždeň, ktorý je za nami ponúka neobvyklý obraz. Do Prešova sa zbehli udalosti so záberom celoslovenským, ale aj svetovým. V našom meste sa konali celoštátne oslavy Dňa armády SR za účasti predsedu vlády, ministra obrany a náčelníka generálneho štábu Armády Slovenskej republiky.
  • Hlboko do histórie sme museli načrieť pri hľadaní informácie kedy a komu sa podaril podobný husársky kúsok ako Pulpu. Ten totiž doslova na franforce rozstrieľal torzo M-N Z.I.P. a nadelil mu rovnú tridsiatku!
    24.9.2001
    0
  • Edo Klena. Toto meno je už pojmom nielen prešovskej, ale i slovenskej folkovej scény, na ktorú vstúpil ešte za komunistického režimu. Ľudia ho poznajú ako pesničkára, ale i ako člena skupín Núdzový východ a Východ. Napriek tomu, že neustále organizuje pravidelnú koncerty folkových interpretov známe ako Večery Eda Klenu, propaguje akustickú hudbu a má rešpekt aj u kritiky, je večným skeptikom. Dôkazom toho je aj tento rozhovor, ktorý vznikol po Klenovom vystúpení na prešovskom Festivale dobrej hudby - Sigord 2001.
    24.9.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Dvadsiate štvrté narodeniny oslávil jam-om prešovský gitarista Vladimír Soško. Sám sebe, spolu s ďalšími prešovskými inštrumentalistami zahral v utorok na akcii VS Jam.
  • Na nedávnom Festivale dobrej hudby - Sigord 2001 v prešovskom amfiteátri vystúpil aj moravský Fleret, s ktorým si - tak, ako predvlani - zaspievala aj Jarmila Šuláková, ktorá nám po koncerte povedala, že ju „stále baví hrať s týmito príjemnými mladými ľuďmi“. Rozhovor s gitaristom Fleretu Zdenkom Hrachovým vznikol po tomto vystúpení.
    21.9.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Tlačová správa: V primárkach SDKÚ kandidujú na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja dvaja kandidáti – MUDr. Milan Gaľa a Ing. Juraj Kopčák. Víťaz sa stane kandidátom SDKÚ do riadnych volieb a má právo vyjednávať aj o koalíciách do týchto volieb.
    20.9.2001
    0
  • Možní koaliční spojenci Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) pri voľbách do samosprávneho Prešovského kraja sú podľa vyjadrenia predsedu krajského predstavenstva HZDS v Prešove Petra Chudíka 14. septembra "už len" Smer, Strana demokratickej ľavice (SDĽ), Slovenská národná strana a "dá sa ešte hovoriť o Strane občianskeho porozumenia". Spresnil, že s SDĽ možno rokovať už len o spoločnej kandidátke na post predsedu samosprávneho kraja.
    20.9.2001
    0
  • Dobudovanie infraštruktúry, otázky znižovania nezamestnanosti, podmienky pre malé a stredné podnikanie a postavenie prešovskej nemocnice to sú priority Petra Chudíka, ktoré chce riešiť tento od 5. septembra t. r. nový poslanec Národnej rady (NR) SR za Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS). Na tlačovej besede v Prešove 14. septembra k tomu ďalej povedal, že v záujme pomoci prešovskému regiónu bude spolupracovať aj s koaličnými poslancami, ktorí sú z Prešova alebo z celého kraja.
    20.9.2001
    0
  • Spokojnosť a zároveň prekvapenie, že všetci neštátni lekári v okresoch Prešov a Sabinov, čo prisľúbili účasť sa zišli na školení zo zásad bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci vyjadril 19. septembra ráno o 8. h pri jeho otvorení predseda Regionálnej asociácie súkromných lekárov (RASL) v Prešove a v Sabinove Dušan Lipták. V preplnenom bare hotelu Dukla sa na začiatku prezenčná listina nepodpisovala, ale podľa D. Liptáka zhromaždilo sa tu ohlásených asi 90 percent z 210-člennej základne (bez stomatológov, ale vrátane psychológov) tejto RASL.
  • Zhruba 90 percent neštátnych lekárov v okresoch Prešov a Sabinov prisľúbilo svoju účasť na 5-hodinovom školení zo zásad bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci v stredu 19. septembra. Touto formou budú podľa vyjadrenia predsedu Regionálnej asociácie súkromných lekárov (RASL) v Prešove a v Sabinove Dušana Liptáka 17. septembra protestovať proti navrhovanému novému cenovému opatreniu Ministerstva zdravotníctva.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK