Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Najkrajší podchod je na Sekčove

Počas uplynulého víkendu mala skupinka mladých sprejerov za úlohu "po svojom" skrášliť kúsok Sekčova. Podarilo sa.

Podchod pod hlavným cestným ťahom pri nákupnom centre Dubník žiari estetickými modernými graffiti a vedľa neho navyše odvčera zapúšťa korene mladá lipa – zakúpená za vyzbierané zápisné od mladých umelcov.

V poradí druhá legálna sprejerská akcia, ktorú malo v réžii mesto Prešov, má opäť veľmi úspešný záver. Počmárané nápisy na stenách jedného z podchodov sú prekryté pestrofarebnými umeleckými obrazmi. „Najprv sme steny museli prekryť základnou farbou. Potom sme si spoločne losovali spomedzi slov, ktoré budú našim jednotným motívom. Vyšlo nám slovo „Šariš“, všetky naše graffiti teda spája tento motív, “ vysvetľuje Michal Husivarga, koordinátor akcie. Skupinka desiatich graffiťákov sa v sobotu dala do práce a včera podvečer boli už steny podchodu modernou galériou.

„Myslím, že je to najkrajší podchod v Prešove, “ povedal s úsmevom primátor mesta Prešov, Pavel Hagyari, ktorý si prišiel pozrieť undergroundové dielko. „Budem veľmi rád, ak od vás bude aj naďalej vychádzať iniciatíva. Mesto pre vás určite nájde aj ďalšie vhodné plochy a zároveň by sme vám radi nechali priestor na organizovanie sprejerskej súťaže väčších rozmerov, “ dodal Hagyari, ktorý sprejerov podporil zafinancovaním potrebného materiálu. Aj tu si opäť vyskúšal svoje umelecké schopnosti - na ostávajúcu prázdnu plochu nasprejoval svoje iniciály. Na záver spolu s graffiťákmi zasadil prvú sprejerskú lipu zakúpenú zo zápisného, ktorým na akciu prispeli mladí umelci. Nový stromček - zeleň na betónovom sídlisku má to byť symbolom toho, že táto skupina mládeže chce naozaj svoje mesto skrášliť, nie devastovať.

(Katarína Pirohová, hovorkyňa primátora mesta)

Pavel Hagyari
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK