Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Cena Michala Bosáka: dnes ocenia víťazov

Spoločnosť Michala Bosáka dnes o 16:00 hod. v sále Čierneho orla v PKO v Prešove odovzdá víťazom súťaže Cena Michala Bosáka výhry. Ide o jedno z centrálnych podujatí, ktoré spoločnosť pripravila pri príležitosti 100 rokov od podpisu Michala Bosáka na amerických päť-, desať- a dvadsaťdolárových bankovkách.

Výnimočne tohto roku celoslovenskú súťaž vypísali pre tri kategórie - pre žiakov a študentov základných, stredných a vysokých škôl. Na tlačovej besede zástupca spoločnosti Martin Bosák informoval o veľkom ohlase súťaže. Základné školy súťažili v dvoch kolách formou testu. Do súťaže sa prihlásilo 4 737 žiakov zo 102 škôl. Do druhého kola postúpilo v každom kraji 20 najúspešnejších detí, ktoré získali mobilný telefón a vecné ceny. V Prešovskom kraji bola účasť najvyššia, zapojilo sa do nej 32 škôl, a preto do druhého kola postúpil víťaz z každej zúčastnenej školy. Ceny získali aj školy s najvyššou účasťou žiakov.
Na stredných škôl má súťaž Cena Michala Bosáka už tradíciu, išlo o jej šiesty ročník. V tomto roku študenti prihlásili 46 projektov zameraných na riešenie podnikateľských plánov a zámerov. Dvadsať najlepších predstaví svoj projekt dnes na verejnej prezentácii v Prešove. Tohtoročnou novinkou bola súťaž vysokoškolákov, kde študenti prihlásili 18 projektov. Desať najlepších sa uchádzalo o víťazstvo na v utorok na prešovskej radnici. Víťaz v kategórii stredných škôl pôjde na dvojtýždenný pobyt do USA, laureáti na druhom až štvrtom mieste poletia na týždeň do Moskvy, dvoch študentov na piatom a šiestom mieste čaká týždenný pobyt v Londýne. Umiestnenie na siedmom až desiatom mieste zaručuje oceneným týždenný pobyt v Prahe. Ceny pre vysokoškolákov by mali byť podobné. V PKO predstavia a pokrstia aj novú publikáciu História Bosákovej banky, v ktorej sú uverejnené historické súvislosti podpisu bankára Michala Bosáka na amerických bankovkách, založenie Americko-slovenskej banky na Slovensku a história budovy Bosákovej banky v Prešove.
Spoločnosť Michala Bosáka si už od začiatku roka pripomína významné výročie formou putovnej výstavy Michal Bosák - americký bankár zo Šariša, ktorú mali možnosť vidieť návštevníci galérie mesta Humenné. Výstavu videli aj v Írskom Dubline a Corku. Ako uviedol Martin Bosák, na dolárovkách s podpisom Michala Bosáka je podpísaný aj Ír P. J. McGinty, ktorý bol pokladníkom First National Bank of Olyphant.
-mm-

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK