Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Tip na výlet: Sľubica

Jadrové pohorie Branisko nie je veľké rozsahom ani nadmorskou výškou, tvorí však výraznú prírodnú hranicu medzi regiónmi Šariša na východe a Spiša na západe, pri svojej severojužnej orientácii je aj dôležitým klimatvorným prvkom, často sa na ňom „láme“ prúdenie vzduchu a počasie medzi dvomi spomínanými oblasťami. Známe sedlo Branisko ho delí na dva podcelky - Smrekovicu na severe a Sľubicu na juhu. Práve rovnomenný najvyšší vrch podcelku Sľubica s nadmorskou výškou presne 1 129,4 metra bude akutálnym Tipom na výlet.

Trasa: Vojkovce (520 m) - sedlo Predky (890 m) - Sľubica (1 129 m)

Značka: zelená 5704

Pohorie: Branisko

Trvanie trasy: 1:30 hodiny

Obtiažnosť: nenáročná dĺžkou, stredne náročná prevýšením

Mapa: VKÚ Harmanec č. 115 - Šarišská vrchovina, Branisko, 1:50 000

Prístup na začiatok trasy:

Autobus SAD z Prešova do Spišských Vlachov (smer Spišská Nová Ves cez Krompachy), odtiaľ autobusom SAD do Vojkoviec.

Vlak z Prešova cez Kysak do Spišských Vlachov (smer Spišská Nová Ves), odtiaľ autobusom do Vojkoviec.

Výstup vedie od pekného nového kostola vo Vojkovciach (520 m). Tu sa trasa napája na zelenú značku, chvíľu ešte po asfaltke, ale o pár desiatok metrov bočí doprava na chodník úzkym, dvíhajúcim sa zarasteným údolím. Lesom v neustálom stúpaní križuje pevnú lesnú zvážnicu a ďalej stúpa lesom, postupne sa stáčajúc doľava a traverzujúc až k drevenému smerovníku Pod Predkami. O pár minút prichádza chodník do sedla Predky (890 m, 1 h), kde sa pripája sprava aj žltá značka. Tesne za ním značky bočia z lesnej zvážnice doľava a nasleduje najťažšia časť výstupu po strmom chodíku v lese. Stúpanie sa postupne pokladá a chodník vychádza na krásne, svieže lúky na predvrchole Sľubice, tzv. Čole. Ešte pár desiatok metrov cez lúky a chodník prichádza až k otvorenému a pekne upravenému vrcholu Sľubice (1 129 m, 1:30 h).
Za dobrého počasia je pre slabšie povahy lepšie vziať si nejaké analgetiká, lebo takýto nádherný pohľad sa len tak nenaskytne :-) Výhľad z vrcholu Sľubice je hádam najkrajším vôbec na región juhovýchodného Spiša. Obsahuje dominanty Hornádskej kotliny v podobe Spišského hradu a Dreveníka, kulisu im tvoria Tatry a Kráľova hoľa. Ako na plastickej mape sa dajú študovať jednotlivé mestá a obce, vľavo sa dajú odčítať hrebene Volovských vrchov, vpravo zasa Levočských vrchov. Pre skutočne nezabudnuteľný pohľad odporúčame prísť na vrchol kvôli svetlu skôr predpoludním, resp. zrána. Ak sa chcete pokochať aj pohľadom na región Šariša, treba sa vybrať pár sto metrov ďalej po hrebeni, k dobre viditeľnému krížu a tu je zasa veľkolepý výhľad na východ. Ten zasa odporúčame neskôr popoludní, resp. podvečer.
Zostup je možný späť po zelenej do Vojkoviec (1:15 h), po žltej zasa bočnou rázsochou do Richnavy (2:30 h). Lákavou alternatívou je pokračovanie hrebeňom Braniska po zelenej až do sedla Branisko (2:30 h), alebo aj ďalej, až do Lačnova (6 h). Tejto hrebeňovke sa však budeme venovať v niektorom z ďalších dielov tohto seriálu.

Výhľad zo Sľubice na západ
Lúky pod vrcholom
Pohľad na severovýchod
Vrchol Sľubice
Sľubica z Vojkoviec
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK