Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

FHE: Wayd

Skupina Wayd vznikla v polovici deväťdesiatych rokov na troskách death-metalovej kapely Dysentery, v ktorej pôsobil basgitarista a spevák Drahoš Juřík, a trashmetalistov Marion. Spolu s Drahošom sa vo Wayde zišiel gitarista a spevák Milan „Čigo“ Savko, gitarista Richard Majer a bubeník Braňo Kóša.

Posledne menovaný je aj autorom názvu tejto formácie. „Wayd je taká slovná hračka, pôvodne to vzniklo ako skratka istého slovného spojenia v angličtine, na ktorý neexistuje presný preklad. Ako samotné slovo to nemá význam“. Istý čas vo Wayde pôsobil na poste speváka aj Marián Dráč zo spriatelených Frown, po krátkej dobe sa však už venoval iba svojej kapele. Na albumoch i koncertoch „wajdov“ sa tiež vystriedali viacerí hostia.

S technickým death metalom, ktorý miešal s ďalšími žánrami, vrátane takých ako jazz či blues, žal Wayd úspech u slovenských fanúšikov tvrdej hudby prakticky od svojho vzniku. Po deme Shape Of Your Mind z roku 1995 podpísala kapela zmluvu s vydavateľstvom Metal Age Production, kde postupne vyšli albumy The Ultimate Passion (1998), The Barriers (2001) a najnovší Decadance (2003).

Základná zostava ostáva dodnes nezmenená, aj keď kapela tento rok vystupovala skôr ako duo Majer - Savko, keďže zvyšok kapely bol v zahraničí, prípadne s hosťujúcimi hudobníkmi Jozefom Zeleňákom (Hlava 66) na basu a Martinom Romanom (manažér Waydu) za mikrofónom. Od konca roka 2006 sa objavil Wayd znovu na pódiu s novým bubeníkom Peťom Jakubíkom. Pripravený je už vraj aj nový album Ghostwalk, ktorý má vyjsť v máji.

Web: www.wayd.sk
Interviews: júl 2003: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=233
Jún 2001: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=94
Recenzia The Ultimate Passion: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=60

Foto: archív autora
www.frenky.sk

Update (august 2007): V lete 2007 vydal Wayd štvrtý album Ghostwalk v klasickej zostave: Braňo Kóša - bicie, Milan Savko - gitara, spev, Drahoš Juřík - basgitara, spev, Richard Majer - gitara. CD vydal slovenský label Hrom Records.

Medzitým sa však zmenila koncertná zostava Waydu, keďže polovica kapely (Koška, Čigo) pôsobila v zahraničí. Okrem Riša a Drahoša v novej zostave figurujú Erik Mihelič (gitara), Števo Koľšovský (spev) a Peter Jakubík (bicie). Chvíľu hral s kapelou aj gitarista Michal Katuščak, ktorý medzičasom kapelu opustil.

Link na rozhovor o CD Ghostwalk: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=459

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK