Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Tretie prešovské sochárske sympózium Práci česť! sa ponesie v duchu Susedov

Kamenné, kované či drevené plastiky s témou Susedia budú predmetom tretieho sochárskeho sympózia Práci česť! , ktoré sa uskutoční v dňoch od 25. do 30. júla v Prešove.

"Hlavnou myšlienkou tohto sympózia je pripomenúť mladým ľuďom krásu a dôležitosť tradičných remesiel a vytvoriť podmienky pre stretnutie mladých umelcov, ktorí predvádzajú svoje skúsenosti a zručnosti v klasických materiáloch ako kov, kameň a drevo", priblížil pre TASR hlavný organizátor a umelecký kováč Michal Kačmár.

Na podujatí sa zúčastní 11 až 15 aktívnych umelcov a sochárov, ktorých viaže osobný vzťah, ale aj vzťah k remeslu a umeniu. "Ľudí, čo sa tu stretávajú, viac-menej spája to, že poznajú mňa, alebo ja poznám ich. Väčšinou je to o tom osobnom kontakte či stretnutí. Buď sú to moji bývalí spolužiaci, alebo nejakí spriatelení kováči, s ktorými sa stretávame na rôznych sympóziách, plenéroch, kultúrnych akciách, vernisážach", vysvetlil Kačmár s tým, že napriek tomu nejde o uzavretú komunitu. "Cieľom sympózia je tiež ponúknuť bežným ľuďom možnosť vyskúšať si remeslo, ktoré ich osloví a podať stručný výklad o histórii a technikách daného remesla", uviedol.

Sochári budú v priestoroch kováčskeho ateliéru s okolitým pozemkom Za Kalváriou pracovať od 8.00 h do 20.00 h. Aj to je podľa Kačmára dôvod, prečo sú témou sympózia Susedia. "Ateliér je medzi rodinnými domami, sympózium teda prebieha v centre diania", približuje organizátor nutnosť tolerancie, ktorá podujatie sprevádza.

Súčasťou sympózia bude kultúrny program, ktorý tento rok ponúkne koncert folkovej speváčky Viki Olejárovej, skupín Autists, Phoenix Uprising, divadelné vystúpenia či projekciu študentských filmov. Súčasný ročník je obohatený aj o Inšpiratívnu stredu, ktorá ponúkne cyklus prednášok o komercii vs. nekomercii, či inšpirácii v tvorbe umelca. Diela budú prezentované na rôznych výstavách.

Kačmár dodal, že každý ročník je výnimočný už len tým, že sa deje a že sa na ňom stretnú aktívni umelci a sochári z celého Slovenska. "Tiež tým, koľko energie so sebou prinesú a vydajú na to, aby svoju sochu spravili", uzatvoril.

Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK