Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Pavel Hagyari: „Kytica je vtedy pekná, keď je pestrá...“

V rámci kampane pred blížiacim sa sčítaním ľudu 2011 vystúpilo Tanečné divadlo Ifjú Szivek – Mladé srdcia s programom Listy vo štvrtok v Humennom a následne v piatok 25. marca 2011 v metropole Šariša - v Prešove.

Svojim piatkovým večerným programom na Malej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove prispelo k atmosfére porozumenia a spolupráce, ktorá častokrát absentuje v našej spoločnosti. Na podujatí sa zúčastnil primátor Prešova JUDr. Pavel Hagyari, krajský predseda Most-Híd v Prešovskom kraji Marián Straka, poslanci mestského zastupiteľstva za koalíciu SDKÚ-KDH-SaS-MOST-HÍD Andrea Turčanová, Vasiľ Janko a Stanislav Grega a viacerí predstavitelia rusínskych organizácií. Nechýbali ani zástupcovia rómskej menšiny.

V programe pod názvom „Listy - sčítanie obyvateľstva 2011“ ktorý v úvode predstavil choreograf Dušan Hégli, súbor predstavil tanečnú kultúru viacerých národností žijúcich na Slovensku. Divák v preplnenom hľadisku ocenil prezentáciu tancov a hudby maďarskej, slovenskej, rómskej, rusínskej a židovskej národnosti, odrážajúcich etnickú pestrosť Slovenskej republiky.

Ako povedal JUDr. Pavol Hagyari, primátor mesta Prešov „kytica je vtedy pekná, keď je pestrá a k takejto pestrosti prispievajú do kytice kultúry Slovenska aj jednotlivé národnosti, ktoré ju svojimi osobitosťami obohacujú“. Zároveň ocenil vystúpenie hosťujúceho tanečného divadla, jeho umeleckú a spoločenskú stránku, ako aktuálny príspevok k blížiacemu sa sčítaniu obyvateľstva a jeho očakávanému úspešnému priebehu.

Na záver sa za organizátora podujatia prihovoril Peter Krajňák ml. , okresný predseda strany Most-Híd v Prešove, Fedor Vico, známy rusínsky karikaturista a Ing. Igor Dužda, bývalý redaktor rómskeho národnostného vysielania Slovenského rozhlasu.

Podujatie sa nieslo v znamení ústredného motta „Bol si, si, budeš“ ktorého naplnenie pri sčítaní obyvateľstva záleží od zodpovedného prístupu občanov k svojej národnostnej identite, ku kultúre a jazyku svojich predkov a zároveň tým k vytváraniu predpokladov svojej budúcnosti.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK