Pondelok, 29. apríl 2024
Meniny má Lea | zajtra Anastázia

Pavel Hagyari: „Kytica je vtedy pekná, keď je pestrá...“

V rámci kampane pred blížiacim sa sčítaním ľudu 2011 vystúpilo Tanečné divadlo Ifjú Szivek – Mladé srdcia s programom Listy vo štvrtok v Humennom a následne v piatok 25. marca 2011 v metropole Šariša - v Prešove.

Svojim piatkovým večerným programom na Malej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove prispelo k atmosfére porozumenia a spolupráce, ktorá častokrát absentuje v našej spoločnosti. Na podujatí sa zúčastnil primátor Prešova JUDr. Pavel Hagyari, krajský predseda Most-Híd v Prešovskom kraji Marián Straka, poslanci mestského zastupiteľstva za koalíciu SDKÚ-KDH-SaS-MOST-HÍD Andrea Turčanová, Vasiľ Janko a Stanislav Grega a viacerí predstavitelia rusínskych organizácií. Nechýbali ani zástupcovia rómskej menšiny.

V programe pod názvom „Listy - sčítanie obyvateľstva 2011“ ktorý v úvode predstavil choreograf Dušan Hégli, súbor predstavil tanečnú kultúru viacerých národností žijúcich na Slovensku. Divák v preplnenom hľadisku ocenil prezentáciu tancov a hudby maďarskej, slovenskej, rómskej, rusínskej a židovskej národnosti, odrážajúcich etnickú pestrosť Slovenskej republiky.

Ako povedal JUDr. Pavol Hagyari, primátor mesta Prešov „kytica je vtedy pekná, keď je pestrá a k takejto pestrosti prispievajú do kytice kultúry Slovenska aj jednotlivé národnosti, ktoré ju svojimi osobitosťami obohacujú“. Zároveň ocenil vystúpenie hosťujúceho tanečného divadla, jeho umeleckú a spoločenskú stránku, ako aktuálny príspevok k blížiacemu sa sčítaniu obyvateľstva a jeho očakávanému úspešnému priebehu.

Na záver sa za organizátora podujatia prihovoril Peter Krajňák ml. , okresný predseda strany Most-Híd v Prešove, Fedor Vico, známy rusínsky karikaturista a Ing. Igor Dužda, bývalý redaktor rómskeho národnostného vysielania Slovenského rozhlasu.

Podujatie sa nieslo v znamení ústredného motta „Bol si, si, budeš“ ktorého naplnenie pri sčítaní obyvateľstva záleží od zodpovedného prístupu občanov k svojej národnostnej identite, ku kultúre a jazyku svojich predkov a zároveň tým k vytváraniu predpokladov svojej budúcnosti.

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK