Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Projekt Sunshine bude vzdelávať Rómov v počitačovej gramotnosti

V obci Raslavice (okres Bardejov) sa v týchto dňoch ukončila prvá fáza projektu zameraného na získavanie počítačových zručností a rast osobného potenciálu u marginalizovaných skupín obyvateľstva.

Prvotnej vzdelávacej aktivity sa zúčastnilo 15 osôb vo veku 17 až 33 rokov, niektorí z nich budú v rámci ďalších školení vystupovať v úlohe rómskych lídrov.

"Obsahové zameranie prvej vzdelávacej aktivity sa orientovalo na všeobecnú aj odbornú prípravu účastníkov v celkovom rozsahu 152 hodín. Úlohou budúcich lektorov bude pokračovať vo vzdelávaní rómskej komunity v priebehu aj po ukončení tohto projektu", priblížila jeho koordinátorka Barbara Gindlová. Dodala, že získavanie užívateľských zručností pre prácu s počítačom a internetom je určené okrem Raslavíc aj pre obyvateľov okolitých obcí, a to Lascov, Marhaň a Richvald.

Vzdelávacie aktivity projektu za účelom sociálnej inklúzie Rómov sa budú v nasledujúcich mesiacoch realizovať v Raslaviciach. "Do získavania digitálnej gramotnosti zapojíme asi sto ďalších ľudí", informovala Gindlová, podľa ktorej je prístup k virtuálnym sieťam v súčasnosti nevyhnutný a nemôže obchádzať ani tých, ktorí sa k nim zatiaľ nedostali do užšieho kontaktu. "Nepracovať s počítačom a internetom vás vylučuje zo spoločnosti, čo je problémom ľudí žijúcich v osadách", poznamenala.

Podľa Gindlovej slov sa v letných mesiacoch budúceho roka presunie vzdelávanie z Raslavíc aj do okolitých obcí. "Leto 2011 sa bude niesť v podobe výjazdov do jednotlivých osád, kde sa budú ich obyvatelia vzdelávať v mobilných školiacich jednotkách, ktoré k nim privezieme", vysvetlila Gindlová. Ako dodala, riešenie rómskej problematiky si vyžaduje individuálny prístup k jednotlivým regiónom Slovenska, kde by mali byť vzdelávacie aktivity jeho prioritou. "Ide zároveň o úzku spoluprácu s miestnou samosprávou, naozaj neexistuje celonárodné riešenie, pretože čo osada, to iná skupina ľudí", konštatovala Gindlová.

Vzdelávací projekt Sunshine v hodnote 141.444,45 eura je financovaný z prostriedkov Európskej únie. Jeho jednotlivé aktivity sa ukončia v septembri budúceho roka.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK