Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

V Prešovskom kraji využíva očkovanie proti chrípke 10 percent populácie

Počet obyvateľov Prešovského kraja, ktorí každoročne využijú možnosť dať sa zaočkovať proti chrípke, je stále veľmi nízky.

Vedúci odboru zdravotníctva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Július Zbyňovský dnes konštatoval, že napriek opakujúcim sa chrípkovým epidémiám hlavne v jesenných a zimných mesiacoch toto preventívne opatrenie v posledných rokoch využíva len niečo okolo desať percent populácie.

"Vo vyspelých európskych krajinách je zaočkovaných 20 – 30 percent ľudí a boli by sme radi, keby zaočkovanosť stúpala aj u nás, pretože ide predovšetkým o ochranu zdravia obyvateľstva, " povedal Zbyňovský. Podľa neho tento nepriaznivý vývoj registrujú aj zdravotné poisťovne, ktoré si uvedomujú nutnosť prevencie a preto v posledných rokoch očkovacie látky začali svojim klientom preplácať.

Nízke percento občanov evidujú zdravotníci aj v prípade vakcinácie proti pneumokokom, túto možnosť využili iba štyri percentá obyvateľstva. Odporúča sa hlavne ľuďom starším ako 59 rokov, ale i ostatným, ktorí trpia chronickými ochoreniami.

Napriek tomu, že hlavným gestorom sledovania vývinu týchto ochorení je Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý rovnako prijíma aj príslušné opatrenia, s pacientmi prichádzajú v prvom momente do kontaktu všeobecní a detskí lekári a preto Zbyňovský považuje za potrebné neustále upozorňovať na prevenciu nielen zdravotníkov, ale predovšetkým samotných občanov.

"Vzhľadom na proces šírenia nákazy akútnych respiračných ochorení a chrípky zvlášť, je najúčinnejším preventívnym opatrením práve očkovanie, " uviedol Zbyňovský a dodal, že občania, ktorí o takomto kroku uvažujú, by sa mali dať zaočkovať niekedy na prelome septembra a októbra, kedy chorobnosť ešte nedosahuje vysokú úroveň.

Andrea Čulmanová z Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach uviedla, že očkovanie proti chrípke je najdynamickejšie spomedzi všetkých očkovaní vôbec, nakoľko každý rok sa vyvíjajú nové účinnejšie látky. Takéto očkovanie už prebieha viac ako 60 rokov a jeho účinky sa prísne sledujú a vyhodnocujú.

Niektoré vakcíny, ktoré sa v súčasnosti podávajú proti sezónnym chrípkam, môžu podľa vyjadrenia Čulmanovej do istej miery občanov chrániť aj proti novej chrípke typu A(H1 N1), ktorej výskyt v poslednom čase zaznamenali už v 180 krajinách sveta. "Dôležité je byť zaočkovaný správnou vakcínou, pretože nie každá obsahuje to, čo chráni aj pred touto takzvanou prasacou chrípkou a to sú štiepené vakcíny, " vysvetlila Čulmanová a dodala, že u ľudí pravidelne očkovaných epidemickými vakcínami, môže byť aj v prípade nákazy týmto vírusom, priebeh choroby výrazne miernejší.

(TASR)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK