PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/20618/okresne_hasicstvo_oslavuje_storocnicu.html

Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu

Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.

Oslavy sviatku sv. Floriána, patróna hasičov, budú tento rok spojené s okrúhlym 100. výročím vzniku dnešnej Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR Prešov, ktorá vznikla 5. mája 1924.

Podujatie sa začne 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove, kde bude vystavená historická i súčasná hasičská technika. Plánovaná je aj spanilá jazda mestom Prešov.

Slávnosť vyvrcholí o 15.00 hod. slávnostnou sv. omšou v Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove pri príležitosti sviatku sv. Floriána, ktorú bude celebrovať Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup-metropolita. Zúčastní sa jej aj vladyka Jonáš Maxim, prešovský arcibiskup - metropolita a Marek Cingeľ, tajomník biskupa Východného dištriktu ECAV na Slovensku. Na tejto svätej omši bude požehnaná aj slávnostná zástava Územnej organizácie DPO Prešov.

Súčasťou podujatia bude aj výstava v Krajskom múzeu v Prešove, ukážky práce hasičov, ako aj oceňovanie dobrovoľných i štátnych hasičov. Pripravený je aj pestrý program pre deti a nafukovacie atrakcie.

Organizátorom podujatia je Územná organizácia Dobrovoľnej požiarnej ochrany Prešov v spolupráci s Krajským aj Okresným riaditeľstvom HaZZ Prešov, Krajským múzeom v Prešove a mestom Prešov. Podujatie sa uskutoční pod záštitou primátora mesta Prešov Ing. Františka Oľhu.

 
24.4.2024 | Autor: Mesto Prešov | Mesto Prešov | čítané: 533 krát