Pondelok, 29. apríl 2024
Meniny má Lea | zajtra Anastázia

CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur

Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.

CÚ Prešov vykonal v prvom štvrťroku 2024 vo svojom územnom obvode kontroly zamerané na ochranu práv duševného vlastníctva a ochrany spotrebiteľa, pričom najviac falzifikátov zaistil u tovaru, ako je textil a obuv. Išlo najmä o napodobeniny značiek Victoria's Secret, Chanel, Supreme, Nike a Hermès. Takýto tovar u zákazníka mohol vyvolať klamlivý dojem, že ide o kvalitné, značkové tovary svetových výrobcov. Riziko kupovania falzifikátov je najväčšie práve v súvislosti s jeho vyhotovením a kvalitou spracovania, ktoré môže byť zdraviu nebezpečné. Práve napodobeniny oblečenia a obuvi môžu obsahovať množstvo chemických látok, ktoré pri kontakte s ľudskou pokožkou môžu mať aj karcinogénne účinky.

CÚ Prešov v 44 prípadoch u predajcov celkovo zaistil 1634 kusov falzifikátov. Hodnota tovaru bola vyčíslená na 13 456,72 eur. Prešovskí colníci zaistili najmä:
- obuv v počte 754 párov,
- textil v počte 662 kusov,
- hračky v počte 112 kusov,
- tašky v počte 58 kusov a
- parfumy v počte 48 kusov.

Predajom, ponukou a skladovaním takéhoto tovaru predajcami dochádza k porušovaniu práv držiteľov rozhodnutí o prijatí opatrenia na domácom trhu. V rámci dokazovania pre podozrenie porušovania práv duševného vlastníctva predajcami, colný úrad požiadal o vyjadrenie oprávnené osoby majiteľov ochranných známok.

V rámci kontrol zameraných na dodržiavanie zákona o ERP od začiatku roka 2024 colný úrad zistil 31 prípadov porušenia zákona, najmä nezaevidovanie prijatej tržby v pokladnici, čo predstavuje 67,74 % zistených prípadov z celkového počtu. V 20 prípadoch colný úrad za zistené porušenia zákona uložil pokuty v celkovej výške 10 920 eur. V 11 prípadoch colný úrad o uložení pokuty rozhodne v ďalšom konaní.

Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
Pri rannej kontrole
dosiahol hodnotu takmer 1,5 promile.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK