Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi

V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.

Na ulici Lesík delostrelcov v Prešove zavládne už čoskoro stavebný ruch. Rekonštruovať sa bude most č. M5833, ktorý je vo veľmi zlom stave a aktuálne sa nachádza v predposlednom stavebno-technickom stupni 6. Investičná akcia bude prebiehať v gescii Prešovského samosprávneho kraja za spolupráce mesta Prešov. Kým samotný most patrí župe, lávky pre peších sú majetkom mesta.

“Lávky pre peších sme museli z bezpečnostných dôvodov uzavrieť už takmer pred troma rokmi. Mesto malo k dispozícii aj projektovú dokumentáciu na búracie práce, avšak chýbali peniaze na samotnú rekonštrukciu. Riešenie sme našli v krajskom zastupiteľstve, kde sme s kolegami poslancami zahlasovali za komplexnú rekonštrukciu, ktorej súčasťou budú aj lávky pre cyklistov a peších. Ide o najefektívnejší spôsob, pri ktorom ušetríme čas aj peniaze. V rámci spoluúčasti uhradí mesto Prešov z vlastného rozpočtu búracie práce na lávkach v hodnote približne 119-tisíc eur. Úlohou mesta bude zároveň premyslieť systém dočasných obchádzok a presmerovania dopravy, ktoré si tieto práce vyžiadajú. Čakajú nás náročnejšie mesiace, ale verím, že my, Prešovčania, ich zdoláme s rovnakou dávkou trpezlivosti, ako sme zvládli napríklad rekonštrukciu mosta na Škultétyho ulici, ” povedal primátor mesta Prešov František Oľha.

Náročnosť celej stavby zvyšuje aj prítomnosť trate slovenských železníc, ktorá vedie popod most. Súčasťou rekonštrukcie bude okrem zbúrania a následného postavenia nového mosta a lávok aj osadenie dočasnej lávky pre peších, preložka káblov vysokého a nízkeho napätia, preložka trakčného vedenia, telekomunikačných káblov a inštalácia nového verejného osvetlenia.

„Po náročnom procese príprav spúšťame v Prešove významnú investičnú akciu, jednu z najväčších a najočakávanejších v krajskom meste. Prinesie jednak kvalitu, ale aj komfort a najmä zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky v jednom z najvyťaženejších a najfrekventovanejších úsekov, ktorý má pre mesto strategický význam. Áno, z pohľadu dopravy a plánovaných obmedzení budú mesiace, ktoré máme pred sebou, veľmi náročné, ale výsledok štvormiliónovej investície do obnovy tunajšej cestnej infraštruktúry bude stáť za to. Lesík delostrelcov bude mať do konca tohto roka nový moderný most, nové cyklistické lávky, osvetlenie aj opravenú cestu, “ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Práce na moste začne realizovať vysúťažený zhotoviteľ Metrostav DS a.s. už 16. marca a potrvať by mali do konca októbra 2024. Celková výška finančných nákladov na rekonštrukciu predstavuje 4 076 400,98 EUR s DPH, pričom kraj uhradí 3 957 042,96 EUR.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK