Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

V Prešove opäť mimoriadny stav

Dnes o 11.00 hod. krízový štáb mesta opäť vyhlásil mimoriadny stav v súvislosti so zosuvmi pôdy v meste, ktoré začali po povodniach.

Krízové lokality sú dve: Pod Wilec hôrkou a na ul. Horárska (za Kalváriou) Dnes sa Prešovom prehnala silná búrka, ktorá občanov opäť znepokojila a zhoršila stav zosúvajúcej sa pôdy.

V lokalite Pod Wilec hôrkou bolo staticky narušených 14 domov, konečný stav poškodených budov bude zrejmý až po dôslednom prieskume. Monitoring geológa a statika v teréne, ktorý začal dnes potvrdí presný počet ohrozených stavieb. Mesto zabezpečilo do týchto lokalít geológa a statika, ktorí urobia odborný prieskum za účasti časti krízového štábu a hlavného architekta mesta. Občania bývajúci v týchto domoch boli upozornení na riziká z toho vyplývajúce a bola im ponúknutá možnosť alternatívneho bývania v prípade potreby, podľa ich rozhodnutia. Do tej doby obývajú tieto domy na vlastné riziko. Čo sa týka prípadnej evakuácie občanov, mesto im v rámci evakuačného plánu vie výjsť okamžite v ústrety alternatívnou náhradou bývania.

Aktuálne info krízového štábu
Krízový štáb je ešte stále v teréne. Konkrétne čísla o poškodených stavbách na základe predbežného prieskumu sú:
V lokalite pod Wilec hôrkou je poškodených 6 domov. Rozsah poškodenia je definovaný na niekoľko prasklín, domy sú však obývateľné.
V lokalite Horárskej ulice je poškodených 12 domov, z toho štyri sú neobývateľné. Podľa predbežných informácií krízového štábu sú ale obyvatelia týchto domov vysťahovaní a nie je potrebná evakuácia.

Foto: Greatmilan

Foto: Greatmilan
Foto: Greatmilan

Foto: Greatmilan
Foto: Greatmilan

Foto: Greatmilan
Foto: Greatmilan

Foto: Greatmilan
Foto: Greatmilan

Foto: Greatmilan
Foto: Greatmilan

Foto: Greatmilan
Súvisiace články
30.6.2010 Info z dnešného krízového štábu (30.6.2010) 25.6.2010 ZOSUVY PÔDY: info z krízového štábu 14.6.2010 POVODNE: V Kapušanoch dali návrh na zbúranie 7 domov, zosuvy trápia aj Bardejov
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK