Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

O rytieroch a boome fantasy

Prešov/Praha - Prešovčan Rastislav Weber (na obr.) sa v týchto dňoch vrátil z Prahy, kde si bol na podujatí Parcon 2001 prevziať cenu za druhé miesto v literárnej súťaži O nejlepší fantasy. Ide o spoločnú - českú a slovenskú - súťaž, ktorá má v kruhoch fantasy literatúry svoju tradíciu a prestíž. Súťažné práce hodnotia dve poroty - česká (Klub Julese Vernea Praha) a slovenská (Klub 451F Košice).

"Pre objasnenie pojmov, fantasy literatúra je niečo ako historická próza, ktorá bežne narába s čarovnými, fantastickými či magickými kulisami. Fantasy bolo prvé dielo, ktoré sa nám dochovalo do dnešných čias, Pieseň o Gilgamešovi, fantasy sú klasické diela staroveku ako Odyssea a do definície fantasy spadajú aj diela nám časovo blízkych velikánov - ako boli Poe, Marquez alebo Dahl," poučil nás Rastislav Weber, pričom skromne podotkol, že "na kvalitu týchto autorov síce ešte nesiaham, no rád by som..."

Druhým miestom získal Rastislav Weber právo na titul Rytier Rádu fantasy a s ním spojené oslovenie Sir. Hmotným bonusom bola pamätná minca, vytvorená na základe predlohy českého maliara Martina Zhoufa.

Podobne ako nedávno pri Cene Gustáva Reussa, aj tentokrát sa Rastislav Weber musel uspokojiť s druhým miestom. Je to teda smola alebo ho to skôr teší?

"Nuž, teší... Samozrejme, trošku ma zamrzelo, že som súťaž O nejlepší fantasy nevyhral, prvou cenou je skutočný meč, no na druhej strane, víťazke Zdenke Lukovskej rímsky gladius pristal oveľa viac ako mne, na vyhlasovanie výsledkov a pasovanie prišla v historickom kostýme. A tým, že som nevyhral, som aspoň získal motiváciu do ďalšieho písania," povedal nám Sir Weber, ktorého úspešná poviedka Uzavretý kruh vyjde v najnovšom čísle slovenského časopisu Fantázia, ktorý sa zaoberá sci-fi a fantasy. Opýtali sme sa aj na to, či nechystá knižné vydanie svojich prác. "Spomínaná poviedka je súčasťou väčšieho cyklu, ktorý - ak sa mi ho konečne podarí dopísať - by mal vyjsť knižne," skonštatoval úspešný autor a pokračoval: "Krátkych, publikovaných poviedok mám okolo dvadsať, Uzavretý kruh je prvou dlhšou prácou, má asi 50 strán. Zborník, cyklus poviedok bude, ale otázkou je kedy, pretože písaním beletrie sa dnes človek neuživí a voľného času veľa nemám. Snáď na budúci rok."

Zaujímalo nás, o čom je úspešná "strieborná" poviedka Uzavretý kruh. Rastislav Weber o nej veľa prezradiť nechcel, podotkol len, že ide o "dobrodružný, trošku cynický príbeh o večnom hľadaní. Odohráva sa v švajčiarskej dedinke v Alpách, v zasnežených dolinách okolo prameňov Rýnu. A hrdinami sú fantastické postavy - elfovia, trpaslík, archanjel, pre istotu jeden z padlých, harpye, drak. Je to teda klasická rozprávka v súčasnom štýle, určená dospelému čitateľovi".

Sir Weber je okrem iného aj šéfom internetového denníka zaoberajúceho sa sci-fi a fantasy Fandom.sk. Ako tvrdí, práce ten mu odčerpáva množstvo voľného času. V súčasnosti sa Fandom.sk pripravuje na viacero zmien, R. Weber prezradil len to, že sa chystá spojenie s časopisom Fantázia a server sa rozšíri aj o virtuálnu školu písania, kde by sa k poviedkam začínajúcich autorov vyjadrovali renomovaní autori.

Skutočný anglický Sir Terry Pratchett, ktorý je pojmom vo fantasy literatúre, tvrdí, že s chystaným filmom Pán prsteňov nastane ďalší boom fantasy. Film Pán prsteňov s rozpočtom 90 miliónov dolárov je prepisom slávnej knihy J. R. R. Tolkiena, ktorá získala dokonca ocenenie za najlepšie dielo 20. storočia. Boom fantasy začal podľa R. Webera už skôr, no súhlasí s Pratchettom, že sa ešte znásobí, lebo sa na ňom bude chcieť "priživiť" každý. "Už asi tri roky vnímame postupný nárast produkcie fantasy kníh a hlavne filmov. Tento žáner totiž roky stagnoval, od osemdesiatych rokov, dôvodom boli brakové, nekvalitné prepisy kníh. Teraz však všetko začína pulzovať nanovo. Komerčný úspech zaznamenali fantasy komédie Múmia a Návrat Múmie, spoločnosť Hallmark Entertainment natočila desiatky kvalitných televíznych veľkofilmov (Odyssea, Merlin, Alica v Krajine zázrakov, Opičí kráľ) a my, fanúšikovia kvalitného príbehu, máme radosť," povedal Rastislav Weber pričom poznamenal, že je to na širšiu debatu. Ako dodal, z boomu má radosť, aj keď "prinesie aj brak, no v záplave špiny sa vždy nájde pár perál".

Foto: Stanislav BAČENKO

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK