Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Dobrovoľný záchranný systém v Prešove - T. O. R. RESCUE

T. O. R. RESCUE ako Dobrovoľný záchranný systém začal svoju činnosť 22. 2. 2007. Od toho času sa udialo dosť zajímavých a pre našu činnosť aj vážnych vecí.

Po nesmiernom úsilí a oslovovania firiem súkromného sektoru, sa nám podarilo nájsť medzi prešovskými firmami pravých patriotov, ktorí nam pomohli pri financovaní našej techniky, aby sme mali aspoň základnú výstroj a výbavu pre našu činnosť. Veľkú zásluhu na tom má aj náš kolega Bc. Kamil Goliáš, ktorý svojou obetavou prácou a osobným nasadením pomohol veľkou mierou k celkovému fungovaniu nášho združenia.
Podstatnú členskú základňu tvoria Prešovčania a preto hľadáme spoločnú reč s mestom Prešov, no nedá mi nespomenúť aj fantastických ľudí a našich členov so Spišskej Novej Vsi, Bardejova či Košíc. Veľmi dobrú spoluprácu sme nadviazali s občianskym združením RESCUE - Záchranný systém z Trenčianskych Teplíc, s ktorým sme absolvovali aj zopár vydarených cvičení. Naša technika a výstroj je uskladnená v obci Bzenov, ktorá nám od začiatkov nášho vzniku poskytla útočište a pomocnú ruku. Široká plejáda akcií, ktorých sme sa za ten krátky čas zúčastnili nás len utvrdila, že naša práca má zmysel a je potrebná. Snažíme sa šíriť dobré meno mesta Prešov a patrične aj reprezentovať náš východoslovenský región práve v oblasti dobrovoľníctva a záchranárstva v jednom.

Hlavným zameraním občianskeho združenia T. O. R. RESCUE sú tieto činnosti:
- pomoc pri hľadaní nezvestných osôb
(tu pracuje 15 členný tím špeciálne školený na tútu činnosť ako už pri plošnom vyhľadávaní, alebo vyhľadávanie v ruinách, kde sa zameriavame na vyhľadávanie stratenej osoby, poskytnutie prvej predlekárskej pomoci, vyprostenie z ťažkodostupných priestorov alebo terénu, a následný transport na miesto odovzdania už lekárskym špecialistom)
- pomoc pri živelných pohromách a pri odstraňovaní ich následkov
(do tejto činnosti spadajú práce pri povodniach, snehových kalamitách, veterných smrštiach a podobne. Tu sa snažime mať stále funkčnú a pripravenú technickú pomoc pre postihnuté oblasti podľa našich možností a schopností)
- verejnoprospešná činnosť
(tu je zahrnutá spolupráca či už so štátnou správou alebo organizáciami charitatívneho charakteru, kde sa snažime pomáhať v čo najširšom spektre dobrovoľníckych činností).

Takto by sa dala stručne charakterizovať naša doterajšia činnosť a zameranie.

Čo pripravujeme do budúcna?
Naším prvoradým poslaním je pomáhať tým, ktorí to potrebujú a preto sa chceme uberať práve týmto smerom. Viem, že možnosť pomoci je rôznorodá, preto sa snažíme v maximálnej miere skvalitniť to čo vieme a doteraz sme aj prevádzali. Prvým cieľom je sformovanie a vystrojenie záchranárskeho tímu pripraveného zasiahnuť vždy a všade kde si to situácia vyžiada. Tento náš spoločny cieľ sa nám už podarilo na 75% aj splniť, za čo môžem poďakovať našim aktívnym členom. Druhým cieľom je zriadenie záchranárskej stanice zameranej na protipovodňovú ochranu spojenú s metodicko tréningovym centrom pre profesionálne tak i dobrovoľné záchranárske zložky.

Dúfam, že Vám takéto krátke predstavenie našej organizácie pomohlo aspoň na chvíľku pozrieť sa na svet našimi očami dobrovoľných záchranárov.

Uvádzame pár fotiek, ktoré viac napovedia o našej práci http://www.torrescue.sk/galeria.html

So želaním pekného dňa za T. O. R. RESCUE

Jozef Dzurčanin.

Súvisiace články
14.9.2008 Čo nového v T. O. R. RESCUE za prvý polrok 2008 7.3.2007 T. O. R. RESCUE - pomoc občanom
Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK